Piteådiesel snart verklighet

Om tre år kan anläggningen för tillverkningen av bränsle från svartlutsförgasningen stå klar.
Det hoppas både företaget Chemrec som driver försöket och miljöminister Lena Sommestad som var på besök på ETC i Piteå i går.
- Vår förhoppning är att vi på sikt ska kunna fasa ut fossila bränslen, sade hon vid en rundvandring i pilotanläggningen i anslutning till Smurfit Kappas fabrik.

PITEÅ2006-09-02 06:00
Under drygt ett år har pilotanläggningen för förgasning av svartlut drivits av företaget Chemrec, som äger tekniken. Nu är förhoppningarna stora att en anläggning kan vara ytterligare ett steg närmare tillverkning av det dieselliknande bränslet DME.
Om tre år kan en mindre drivmedelsfabrik står klar. Chemrec ska i samarbete med Volvo testa bränslet i lastbilar och bussar. Finansieringen är dock inte klar. EU förväntas stå för en del av pengarna.

Första besöket
I går, mellan besök på folkhögskolor och träffar med landsbygdsungdomar, pressade miljöminister Lena Sommestad in en rundvandring på ETC (Energitekniskt centrum) i Piteå.
Det som lockade var pilotanläggningen för svartlutsförgasning som körts kontinuerligt i längre perioder.
- Det här är väldigt spännande, sade Sommestad som bara hört talas om anläggningen tidigare.
- Det är vad vi kallar den and­ra generationens bränslen och dessutom är det väldigt intressant att Volvo också jobbar med det här.
Enligt miljöministern är det drivmedelsfrågan som är den som står överst på agendan just nu. Frågan är vad som ska ersätta dagens fossila bränslen för att hejda ökningen av växthusgaser.

Andra generationen
Vi har sedan tidigare etanol och biodrivmedel tillverkade av bland annat rapsolja. DME, eller dimetyl-eter som det heter, är andra generationens bränsle. Försök pågår bland annat i Kina där DME tillverkas av kol. På andra ställen görs den här typen av bränsle med naturgas. Renare än dagens bränslen, men fortfarande är råvaran fossil. I Piteå kan den bli helt biobaserad.

Godstransporterna en bov
- Transporterna har varit vårt största problem och det är där vi verkligen kan ersätta de fossila drivmedlen, säger Sommestad som tror, men som naturligtvis inte kan lova, att en anläggning för tillverkning av "grön" DME finns på plats kring slutet av detta årtionde.
- Trycket är otroligt starkt just nu att få fram gröna drivmedel och Sverige ligger långt framme.
Ambitionen är att få ner växthusgaserna med 25 procent till 2020 och bryta beroendet av fossila bränslen, enligt Sommestad som också tror att skogsråvarorna som måste ersätta svartluten som bränsle i massa- och pappersindustrin ska räcka för att komma en bit på väg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om