Piteåborna får glödlampsholkar
Piteåborna bjuds på utökad service. Nytt är behållare för glödlampor på återvinningsstationer i ett försök. Det sparar kilovis med bly åt miljön och tid åt invånarna.
Nu vill Piteå kommun göra sorteringen enklare för invånarna. Via ett projekt på försök kan man slänga glödlampor i behållare som finns på tre återvinningsstationer; vid kyrkparkeringen i Piteå, i Munksund och Sjulnäs.
Hoppas på fler holkar
Charlotta Lindberg vid renhållningen i Piteå är nöjd och hoppas på fler glödlampsholkar framöver.
- Enligt lagen ansvarar kommunen för hushållsavfallen. Glödlampor hör till elektronik och ska specialsorteras. Men vi vill ändå ge den extra servicen åt medborgarna, för det är ju för långt att åka till Bredviksberget en mil utanför stan bara för att slänga glödlampor.
60 kilo bly
Detsamma tycker Marika Tammert-Finn vid miljöverken i Kiruna. Ett miljöprojekt visar att Kirunaborna blivit 400 procent bättre på att hantera miljöfarligt avfall de senaste åren.
- Varje glödlampa innehåller ett halvt gram bly. Det gör 60 kilo bly om året när alla Kirunabor slängt lamporna fel. Här i Kiruna har vi satt ut miljöholkar för batterier och glödlampor på lättåtkomliga ställen - till och med i stadshuset. Det syns direkt resultat i sopförbränningen när inte det miljöfarliga avfallet finns där.
I Luleå har undertecknad senast häromdagen i god tro slängt julens alla glödlampor bland restavfallet. Fel, fel, fel, fast enligt etiketten på sopkärlet ska glödlampan fortfarande dit. Avdelningschefen för avfall vid Luleå kommun heter Lisbeth Almqvist. Hon säger att kommunen bytt ut etiketterna på behållarna, men missat på en del håll. I Luleå ska invånarna själva ta lamporna till Kronans eller Sunderbyns återvinningscentraler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!