I Piteåbygden finns sågverkshistoria och med de planer som finns kommer det 2013 att se ut på följande sätt bland större sågverk:
SCA:s sågverk i Munksund (startat 1861): Produktion av 400.000 kubikmeter färdig vara. Driver fönsterkomponentfabrik.
Lövholmens sågverk (startat 1872): Nedlagt men återstartat av nye ägaren Stenvalls trä som 2012 bygger ny såglinje för klentimmer. Kostnad 120 miljoner kronor.
Ska tillverka 100.000 kubikmeter färdig vara. I goda tider 200.000 kubikmeter.
Stenvalls sågverk i Sikfors (snickeri/sågverk startades på 1940-1950-talet): Framöver 150.000 kubikmeter per år. Planerna på markant utökning fullföljs inte utan den sker på Lövholmen.
- Marknaden avgör hur vi gör, säger vd Folke Stenvall.
Höjer på sikt
När SCA hade byggt nytt i Munksund för ett tiotal år sedan var kapaciteten i svensk rekordnivå. Nu finns sågverk i landet som dubblar detta. SCA har för sin del tagit grepp för större volymer i sågverk i Mellannorrland.
- Vi vill bli ett stort sågverk vi också, säger Patrik Lundström, fackföreträdare vid Munksundssågen. På sikt är det möjligt. Han tycker sig se en strategi hos SCA som pekar ditåt.
Munksunds sågverkschef Anders Nilsson ger inga utfästelser. Munksund och systeranläggningen Holmsund har just nu en egen plan att leva upp till.
- Vi behöver få ordning på det här sågverkskonceptet, säger Anders Nilsson.
Sinkar
Beslut togs i våras om att ta bort ett nattskift i Munksund och att sågverket ska ta hand om grövre timmer medan Holmsund sågar klentimmer. Rapporter till Kuriren talar för att det går sådär. Här talas rent av om missnöjesyttringar som sinkar flödet i Munksund, något varken ledning eller fack bekräftar.
Nyordningen innebär att personal ska utbildas för nya uppgifter. Samtidigt stämmer inte det nya flödet från skogen.
- Vi har sagt att det tar ett halvår innan allt fungerar som vi tänkt, kommenterar Anders Nilsson.
Kärvt år
Marknaden för sågverk har försämrats i år och ute i världen förbereds för en lågkonjunktur. Dessutom är inte svenska kronans värde mot gångbara andra valutor till fördel för den som exporterar.
- Läget är lika kärvt som i våras. Men vi levererar allt vi producerar och har bra kontroll på läget, säger Anders Nilsson.
- Vi anpassar hela tiden produktionen efter bästa lönsamheten. Vi gasar och bromsar efter möjligheterna att sälja till bra priser. Vi ökar inte för att få sälja billigt, säger Folke Stenvall.
Både Stenvalls och SCA talar om mer av förädling.
Den råvara SCA och Stenvalls kommer att förbruka behöver hämtas inom rimligt upptagningsområde.
Vilka sågverk blir då kvar?
- Rationaliseringarna fortsätter och det försvinner ett och annan sågverk vartannat år. Men likväl återuppstår det sågverk, konstaterar Anders Nilsson.
- Det är upp till var och en att göra det bästa möjliga av sin verksamhet, säger Folke Stenvall.