Piteå blir ett bra exempel

Hur skapar man en attraktiv stadskärna? Den frågan ska ett tvåårigt projekt ge svar på där Piteå science park samverkar med Luleå tekniska universitet.

NY MILJÖ. Det finns en korridor mellan tidigare Acustcum huset och LTU - flytten av bolaget Piteå Science park ger en symbolisk koppling mellan forskning och universitet.

NY MILJÖ. Det finns en korridor mellan tidigare Acustcum huset och LTU - flytten av bolaget Piteå Science park ger en symbolisk koppling mellan forskning och universitet.

Foto:

Piteå2017-09-26 12:30

– Tanken är att Piteå ska bli det goda exemplet för hur man skapar en attraktiv stadskärna, säger Helena Karlberg, vd för Piteå science park.

Bolaget ingår i kommunkoncernen Pikab och driver en intensiv verksamhet. Nyligen har fyra nya projekt beviljats och projekt ett handlar om hur man skapar en attraktiv stadskärna. Det ska pågå till och med 31 januari 2019 och har en budget på närmare två miljoner kronor. Det finansieras av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, BFUF, Sparbanken Nord och Handelsrådet.

– Vi ska intervjua och observera hur synergier mellan handeln och besöksnäringen kan öka attraktiviteten i Piteås stadskärna och även Kirunas stadsomvandling. Vi ska även utveckla praktiskt användbara koncept för detta med hjälp av platsinnovation, säger Helena Karlberg.

– Platsinnovation handlar om fysisk gestaltning, innehåll och marknadsföring. Alla delar ska hänga ihop som en röd tråd och bottna i platsens identitet. Projektet inleds med en inventering hur den fysiska stadskärnan ser ut, sedan tittar man på vad den innehåller, vilka butiker som finns och vad de innehåller, vilka aktiviteter som genomförs och vilken service som erbjuds. Tredje biten handlar om hur man marknadsför den attraktiva stadskärnan, säger Helena Karlberg.

Projektet leds av biträdande professor Malin Lindberg vid LTU.

Helena Karlberg och projektledare Anna Mård redovisar också det projekt som ska pågå i tre år och som handlar om att få fler

företag att investera i solenergi.

– Vi vill också bygga en kunskapsnod i Piteå där vi bland annat har fokus på den nya solparken i universitetsområdet, säger Anna Mård.

Hon pekar på att lantbruk och andra energikrävande verksamheter är en intressant målgrupp där företag ska bjudas in till seminarier och workshops.

Ett tredje projekt handlar om att erbjuda metodik och resurser till små och medelstora företag för att utveckla innovativa idéer tillsammans med olika branscher.

– Stora företag öppnar ofta upp sin utveckling för nya företag och extern kompetens. Små företag är innovativa, men de kanske inte har muskler för att driva och finansiera dessa typer av samarbeten , säger Helena Karlberg.

I projektet ska det tas fram 10-15 koncept på nya produkter och tjänster. Budgeten är på elva miljoner kronor varav hälften är EU-medel.

Piteå Science Park

Piteå Science Park är ett utvecklingsbolag för kulturella och kreativa näringar och cleantech. med uppdrag att stötta entreprenörer, företag, studenter och forskare, för att skapa tillväxt i Norrbotten. Verksamheten består av att driva klusterinitiativ och utvecklingsprojekt, erbjuda stöd för affärsutveckling och nyföretagande, samt skapa attraktiva mötesplatser. Det finns två utvecklingsmiljöer, på universitetsområdet och Industrigatan 1 i Piteå.

Konserthuset Studio Acusticum ingår sedan maj 2016 i Piteå Science Park. Under 2016 omsatte bolaget med tolv anställda 10,8 miljoner kronor med 278 000 kronor i positivt resultat.

Källa: Piteå science park och allabolag.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om