Personalen får lämna jobbet för att reflektera

På Youcall i Piteå har företaget infört schemalagda tider då personalen får lämna jobbet för att reflektera. ”Anställda som mår bra jobbar bättre”, säger vd Tony Nilsson.

Mona Engström är projektledare som har hand om larmnumret 113 13 – ett nummer som användes flitigt under fjolårets skogsbränder.

Mona Engström är projektledare som har hand om larmnumret 113 13 – ett nummer som användes flitigt under fjolårets skogsbränder.

Foto: Doris32

PITEÅ2019-05-03 08:02

Youcall ägs till 70 procent av SOS Alarm och till 30 procent av Piteå kommun. Företaget har 70 anställda i Furunäsets företagsby. Här har ledningen beslutat sig för att ge en fullödig personalvård. Alla anställda är utbildade i hjärt- och lungräddning som uppdateras med ny utbildning varje år.

– Youcall är det enda företaget inom hela Piteå kommun som erbjuder detta och därmed uppfyller svensk standard för hjärtsäker zon, säger vd Tony Nilsson.

Han har också infört schemalagd reflektion på arbetsplatsen.

– Målet är att alla ska få fyra timmars reflektionstid per vecka, säger Tony Nilsson.

Idén är att de anställda ska släppa jobbet för att ägna sig åt saker som hur man kan utveckla den arbetsuppgift man står i.

– De kan gå in i ett tyst rum eller ta en promenad under den timme reflektionen ska pågå, säger han.

Tony Nilsson säger att Youcall har låga sjukskrivningstal med enbart 3,5 procent per år och personalomsättningen är också låg, 6,9 procent per år. Snittåldern vid Youcall ligger på 37 år och personalen har i snitt varit anställda nio år vid företaget.

Operatören Rebecca Persson, 20, gillar idén med reflektion.

– Den är bra och smart.

Gruppchef Jonas Tuneström har arbetat vid Youcall sedan 2007.

– Jag reflekterar dagligen och eftersom jag är gruppchef kan jag planera egen tid för det, säger han.

Mona Engström är projektledare och ansvarig för numret 113 13 där folk kan få information om allvarliga händelser.

– Jag reflekterar bäst när jag är ute och går, säger hon.

Youcall bildades 1996 av SOS Alarm och Piteå kommun. Då fanns företaget Pite larm och teletjänst som hade larmfunktionen till räddningstjänsten och som också skötte växeln för taxi.

– I det läget sades det att det är bättre att SOS Alarm, som har en heltäckande funktion, tar över och Piteå kommun går in som delägare, säger Tony Nilsson.

Han säger att det är många som tror att Youcall enbart sköter växelverksamhet, men verksamheten är bredare än så.

– Vi har bemanning dygnet runt där vi tar emot felanmälan för fastighetsbolag, jourtjänster för entreprenadföretag och support av e-tjänster. Vi har bland annat fått ett nytt uppdrag av Region Stockholms fastighetsbolag Locum som driftar 40 sjukhus i Stockholmsområdet där vi sköter felanmälan på jourtid säger Nilsson.

Youcall sköter även sedan förra året gåvoservicen för Hjärt- och lungfonden.

Den 11 mars 2013 lanserades det nationella informationsnumret 113 13 med syfte att användas vid allvarligare olyckor eller kriser.

– SOS Alarm-koncernen var med och arbetade fram detta för att avlasta 112 som fick ta emot många samtal som enbart var av informativ karaktär, säger Nilsson.

Youcall fick ta emot många samtal under de omfattande skogsbränderna förra sommaren.

Företaget har en grundbemanning på 70 personer som arbetar dygnet runt årets alla dagar, men vid kriser finns krav att Youcall ska kunna kalla in ytterligare tio personer inom sex timmar och företaget ska klara att rekrytera totalt 40 extra personer inom fem dagar.

– Vi är ensamma i Sverige om att vara så snabba och flexibla, säger Youcalls vd.

Han uppger att Youcall haft en snabb tillväxt. Under 2017 omsatte företaget 31,5 miljoner kronor med 3,7 miljoner kronor i positivt resultat. Förra året ökade omsättningen till 44,4 miljoner kronor med 7,2 miljoner kronor i positivt resultat. Och ambitionen är att växa ytterligare.

– Inom tre år ska vi omsätta 65–70 miljoner kronor med 90 till 100 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om