Pengarna tog slut

Samtidigt som Råd och stöds skapargrupp på Piteå älvdals sjukhus firar sitt tioårsjubileum råder nedstämdhet över beslutet att verksamheten ska läggas ned. -Det känns mycket tråkigt med tanke på hur mycket den betyder för dem som kommer hit, säger konstpedagog Catharina J-Berg.

BESVIKNA. Ing-Marie Grönlund och Helen Wallin visar upp varsin målning som de har gjort i Råd och stöds skapargrupp. Båda två är besvikna över att verksamheten läggs ned.

BESVIKNA. Ing-Marie Grönlund och Helen Wallin visar upp varsin målning som de har gjort i Råd och stöds skapargrupp. Båda två är besvikna över att verksamheten läggs ned.

Foto: Jonas Hansson

PITEÅ2007-11-28 01:45
Sedan 1997, då med Monica Goossens som ledare, har landstingets Råd och stöd på Piteå älvdals sjukhus inhyst skapargruppen.-Sedan 2002 är det ABF som är huvudfinansiär, medan landstinget står för lokalerna. Vi får också en del pengar från landstingets kulturdivision, säger Catharina J-Berg, som de sista fem åren varit ansvarig konstpedagog med en 70-procentig tjänst.-Från årsskiftet är jag uppsagd, eftersom ABF inte har möjlighet att gå in med lika medel som tidigare. De har försökt hitta en till medfinansiär, men ännu inte lyckats. Både jag och de som kommer hit hoppas på en lösning i sista stund, kanske genom kommunen eller ett privat företag. Det vore en fin julklapp, säger Catharina J-Berg.Sordin på stämningen
Under tisdag och onsdag firar verksamheten sitt tioårsjubileum med öppet hus, men nedläggningsbeslutet har lagt sordin på stämningen.-Som jag ser det handlar det om att ta ett samhällsansvar och det känns tungt att 200.000-300.000 kronor per år ska behöva förstöra en så uppskattad verksamhet. Det handlar inte bara om att skapa och måla tillsammans utan minst lika mycket om den sociala gemenskapen för den målgrupp vi har, säger Catharina J-Berg.Det vill säga funktionshindrade som tillhör grupp 3 enlig LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade), personer som kommun och landsting inte har lagstadgad skyldighet att erbjuda aktivitet och sysselsättning.Gruppgemenskap
-Just nu har vi 25 inskrivna och många av dem har tappat förmågan att kommunicera. Då är bilden ett otroligt starkt redskap att använda sig av. Att komma hit ger ett avbrott i tillvaron, där man kan vara sig själv i en gruppgemenskap, säger Catharina J-Berg.Hennes "konstadepter" håller med.-Det är mycket tungt just nu, säger Tuula Korhonen, som sitter i rullstol.-Jag åker hit ända från Älvsbyn eftersom det är så avslappnande, säger Lena Nilsson, som har epilepsi.-Det har betytt oerhört mycket för mig att komma hemifrån och bryta isoleringen. Det har varit en väg tillbaks till livet efter att ha varit med om två bilolyckor med tre års mellanrum och de hjärnskador jag förvärvade i och med det, säger Tarja Marrero, som varit med i princip sedan start för tio år sedan.Alla är de överens:-Att lägga ned är förödande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!