Pengarna räckte inte till ett kafé

Efter tre års ombyggnationer står nu det nya Piteå älvdals sjukhus klart. Det som ursprungligen budgeterades kosta 54 miljoner kronor slutade på 86 miljoner kronor - och ändå fick planerna på en ny kafeteria/restaurang och konferenscentrum strykas.

86 MILJONER. Sjukhusets platschef Berith Westerberg, med nya sjukhusapoteket i bakgrunden, konstaterar att alla ombyggnationer sedan 2005 gått lös på 84 miljoner kronor.

86 MILJONER. Sjukhusets platschef Berith Westerberg, med nya sjukhusapoteket i bakgrunden, konstaterar att alla ombyggnationer sedan 2005 gått lös på 84 miljoner kronor.

Foto: Jonas Hansson

PITEÅ2008-11-04 06:00
Våren 2005 påbörjades ombyggnationerna av Piteå älvdals sjukhus, som nu slutförts.Förra helgen uppmärksammades det med ett välbesökt öppet hus.- De som kom hit var förvånade över hur mycket vi gör. Vi brukar säga att det inte bara sjuder av liv här, men också att vi räddar många liv, berättar platschef Berith Westerberg.Det "nya" sjukhuset består bland annat av den 1.500 kvadratmeter stora IVAK-avdelningen, där intensivvård, akut och ambulans sammanförts.Där den gamla kafeterian och kiosken låg har sjukhusapoteket flyttat in, medan deras gamla lokaler tagits över av arbetsterapin.Sista pusselbiten
Bland övriga förändringar kan nämnas att specialistmottagningarna flyttat samman och fått en gemensam reception och en ny läkarexpedition.Den sista pusselbiten i ombyggnationerna bestod i att folktandvården flyttade in i höstas.- Det enda vi saknar är en ny restaurang/kafeteria i foajén, vilket det var budgeterat att räcka till men inte gjorde. Tanken var också att vi skulle få ett konferenscentrum i restaurangens nuvarande lokaler. Om de sakerna också genomförts skulle slutnotan ha stannat på i stort sett 100 miljoner kronor, säger Berith Westerberg.Hon uppger höjda byggkostnader och oförutsedda kostnader för att bygga om i de gamla huskropparna som orsak till den nästan hundraprocentiga fördyringen.Akutläkartjänst övervägs
Hon menar att det varit viss turbulens då avdelningar flyttat samman och kulturer mötts, men att det nu i stort sett fungerar bra mellan personalgrupperna. Dessutom fungerar rekryteringen av AT-läkare igen - och har till och med utökats. Den enda avdelningen som har problem med läkarrekryteringen är medicin-rehabkliniken, där överläkare Dan Fors är verksamhetschef.- Vi skulle utan problem kunna ta in ett par ST-läkare, det vill säga läkare under utbildning till specialister, och dessutom har vi på grund av flytten av akutkirurgin till Sunderbyn tvingats ta in fler stafettläkare för att fylla jourlinjen. Eftersom det också finns planer att ta bort kirurgbakjouren håller vi på se över den framtida akutorganisationen i en utredningsgrupp. Ett av förslagen är att inrätta en renodlad akutläkartjänst, som man har gjort på vissa sjukhus söderut, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!