I Norrbotten har Folktandvården ställt in minst 400 besök för patienter i riskgrupper. Runt 600 tandoperationer, ett 50-tal tandnarkoser och cirka 1 000 uppsökande bedömningar har också skjutits på framtiden på grund av coronapandemin.
I Piteå handlar det som runt 300 patienter som inte har fått sin planerade behandling.
– Vi såg ganska snart att även tandvården skulle påverkas av pandemin. I samråd med myndigheter och smittskyddsläkare bestämde hur vi skulle jobba, säger Jonas Thörnqvist, tillförordnad divisionschef.
All planerad vård för riskgrupperna har ställts in. Även de uppsökande munhälsobedömningarna, när en tandhygienist åker till särskilda boenden, är pausade.
– Vi har också ställt in alla planerade tandnarkoser och operationer. En av anledningarna till det är att inte förbruka mer material än vad som är nödvändigt, eftersom det har varit brist på exempelvis munskydd inom vården, säger Jonas Thörnqvist.
För personer i riskgrupperna bedrivs endast akut tandvård. Patienter med förkylningssymptom som är i behov av akut tandvård hänvisas till en speciell klinik som är inrättad i käkkirurgiska enheten vid Sunderby sjukhus.
– Där har vi kunnat vidta alla nödvändiga skyddsåtgärder, säger Jonas Thörnqvist.
En annan parameter som påverkat situationen är sjukfrånvaron hos den egna personalen.
– Vi hade ett ansträngt läge i månadsskiftet mars-april. Nu är det bättre, men det är fortfarande mer sjukfrånvaro och vab än vanligt.
Även andelen avbokade besök och sena återbud när det gäller inplanerade tider har ökat markant sedan pandemin bröt ut.
Redan innan covid-19 var köerna inom Folktandvården i länet långa. Väntetiden på en vanlig undersökning för vuxna kan vara flera år. I Norrbotten har möjligheten att teckna eller förlänga sitt frisktandvårdsavtal slopats.
– På grund av den stora tandläkarbristen var läget ansträngt redan innan pandemin och nu byggs vårdbehovet på ytterligare, säger Jonas Thörnqvist, som inte har någon uppgift om när verksamheten kan komma igång som vanligt igen.
– Allt beror på hur pandemin utvecklas. Vi följer myndigheternas rekommendationer.
Jonas Thörnqvist uppger att Folktandvården i länet i dagsläget har ett behov av att anställa mellan 25 och 30 tandläkare.