Någonstans går gränsen för när ett projekt av det här slaget inte är lönsamt, svarar Kristina Falk, chef för tillstånds- och miljöprövning i projektet, på frågan om storsatsningen äventyras eller tvingas göra halt.
Det område Markbygden vind AB tänkt utsträcka sig över är på 450 kvadratkilometer. Kristina Falk påpekar att bra vindförhållanden eftersträvats och att hitta nya placeringar är svårt. Dessutom kommer då andra intressen in i bilden.
- Till sist blir det inte mycket kvar. Det blir problematiskt. Vi har egentligen ingen reservmark. Ska vi inte använda naturresurserna. Säg att man i Kiruna skulle säga att man inte ska ta upp 30-40 procent av malmen som planerats att brytas, reflekterar hon.
Av de båda parterna som säger nej till många av verken väger Försvarets ord närmast som fastslaget beslut. Vad gäller miljönämnden i Piteå så har den yttrat sig om ett delprojekt och det har många andra möjlighet att göra och länsstyrelsen avgör.
Projektet drivs alltså genom Markbygden vind, med branschföretag i ryggen, och regeringen har gett tillåtlighet åt sammanlagt 1.101 vindkraftverk.
Så långt har tolv verk byggts. Ytterligare åtta planeras att uppföras nästa år.
Sedan kommer jätteetapperna. En av dessa hamnar närmare Lillpite och är på 314 verk. En annan gäller Bänkerberget, norr om Koler.
Måste välja
Känt är att Försvaret haft invändningar eftersom system för Jas-planen påverkas av verken. En radie där vindkraft inte bör finnas ritades upp och efter att ha vinglat är senaste ordet att Försvaret stoppar ett 40-tal vindkraftverk i Makbygden. Det är då närheten till flygbasen i Vidsel som inverkar.
Men av andra skäl stoppar Försvaret ytterligare verk och hamnar totalt på 170, uppger Kristina Falk.
- I det senare fallet är det hemligt vad det gäller. De tycker inte vi ska vara på vissa ställen, det är litet här och där. Vi har ju regeringens villkor att Försvaret ska godkänna varje position men försvarsdepartementet är ju inte överordnat miljödepartementet, så regeringen måste ju också prioritera olika intressen. Det handlar om totalförsvaret och energi, resonerar hon.
Den av jätteetapperna som kommit upp till prövning gäller de 314 verken och det är den miljönämnden i Piteå yttrat sig om.
- Vi tillstyrker men har förbehåll, refererar miljö- och byggchefen Ulf Hedman. Nämnden vill undanta 59 verk som hamnar i känslig natur. Roka viltvatten berörs. Ulf Hedman tror att på sin höjd enstaka av de verk miljönämnden yttrat sig om finns med bland de Försvaret sagt nej till.