Ortopedin snart i full drift – nyhet ska korta köerna

På onsdag är ortopedin på Piteå sjukhus i full verksamhet igen. En nyligen genomförd ombyggnation ska underlätta när det nu gäller att korta operationsköerna. Samtidigt bär chefsöverläkare Ulf Karlsson på en stor oro.

Förhoppningen är att en ombyggnation ska hjälpa till att korta köerna för ortopedin, som vuxit under pandemin. Ulf Karlsson, chefsläkare på Piteå sjukhus, är hoppfull. (Arkivbild)

Förhoppningen är att en ombyggnation ska hjälpa till att korta köerna för ortopedin, som vuxit under pandemin. Ulf Karlsson, chefsläkare på Piteå sjukhus, är hoppfull. (Arkivbild)

Foto: Pär Bäckström / Pbfoto.se

Piteå2021-09-07 11:00

I juni förändrades arbetssättet på covid-Iva i Piteå och personalen kunde börja ta hand om vanliga intensivvårdspatienter. Detta sedan Sunderby sjukhus tagit över uppdraget att vårda covidpatienter i behov av intensivvård.

Som vi tidigare berättat har bara 30 procent av norrbottningarna fått operation inom ramen för vårdgarantin i juli. På grund av pandemin har drygt 1 700 färre operationer genomförts på Piteå sjukhus de senaste ett och ett halvt året jämfört med innan. Något som drabbat den planerade ortopedin hårt.

Men från och med onsdag beräknas operationerna genomföras som vanligt.

– Anledningen till att vi inte opererat fullt ut handlar inte om pandemin utan om att vi byggt om operationssalarna, säger chefsläkaren Ulf Karlsson.

Nu finns fyra renluftssalar, jämfört med tidigare tre.

– De har en speciell luftväxling som framför allt behövs vid operation av höfter och knäplastik, säger Karlsson.

En annan nyhet är ett uppdukningsrum.

– Mellan två rum kan vi numera duka upp operationsinstrumenten och sedan rulla in vagnen på salen.

Chefsläkaren tror att ombyggnationen kommer att spara tid.

– Köerna till ortopedin har blivit långa eftersom de har nedprioriterats under pandemin. Förhoppningen nu är att få till en bra ruljans och kunna beta av köerna.

undefined
"En del är oroliga för biverkningar av vaccinet men det är inget jämfört med hur svårt sjuka covidpatienter har det. Ingen förstår hur sjuk man kan bli om man inte jobbat med det", säger Karlsson. (Arkivbild)

Samtidigt finns beredskapen för att ta emot svårt sjuka covidpatienter alltid i medvetandet.

– Vi är inställda på att det kan bli en snabb förändring. Vi ska inte glömma att under 2,5 månad förra hösten hade vi inga covidpatienter som intensivvårdades. Det var först i slutet på oktober som det smällde till. Nu är många vaccinerade, men ingen vet vad som händer.

Karlsson konstaterar att man i Norrbotten ser samma tendens som i övriga Sverige.

– De svårast sjuka är de som inte är vaccinerade. Det oroar mig väldigt mycket att inte alla är vaccinerade. Det är lätt att befolkningen invaggas i en falsk trygghet, att man litar på att andra är vaccinerade.

Ulf Karlsson tror att det kan bli tal om tre sprutor för alla i framtiden och ser det inte som omöjligt att man kommer att få ta vaccin varje år, som med säsongsinfluensorna.

– En del är oroliga för biverkningar men det är inget jämfört med hur svårt sjuka covidpatienter har det. Ingen förstår hur sjuk man kan bli om man inte sett det på nära håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!