Rederiet betalar notan för oljesaneringen

Notan för saneringen efter sommarens oljeutsläpp vid Haraholmen landade på drygt 380 000 kronor. Nu står det klart att rederiet Wagenborg tar kostnaderna.

Mycket av saneringen efter oljeutsläppet kunde utföras med hinkning. Räddningstjänsten arbetade i en vecka.

Mycket av saneringen efter oljeutsläppet kunde utföras med hinkning. Räddningstjänsten arbetade i en vecka.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-11-13 13:54

– Jag är glad och tacksam att det arbete vi lagt ner inte kommer att kosta Piteå kommun någonting. Det kommer inte att belasta skattebetalarna och det är ju positivt, säger Torbjörn Johansson, räddningschef, räddningstjänsten, Piteå.

undefined
Mycket av saneringen efter oljeutsläppet kunde utföras med hinkning. Räddningstjänsten arbetade i en vecka.

Det var den 24 augusti som ett större oljeutsläpp upptäcktes i havet utanför Haraholmens djuphamn. Så småningom konstaterades att cirka 1 000 liter smörjolja och diesel släppts ut från nederländskflaggade fartyget Moezelborg, ägt av rederiet Wagenborg. Brott kunde inte styrkas, men rederiet påfördes en föroreningsavgift på 142 800 kronor.

Räddningstjänsten jobbade med sanering i en veckas tid, därefter småinsatser under två veckor.

– Personalkostnaden är på drygt 150 000. Resten är materiel, utrustning och fordon. En ganska stor post är de absorbtionslänsarna. De går på nästan 100 000. Dem lade vi ut längs oljebesmittade stränder för att suga upp oljerester som vi inte kunde ta upp med våra skimrar eller med hink. Vi hinkade faktiskt väldigt mycket manuellt.

undefined
Räddningschef Torbjörn Johansson gläds åt beskedet att rederiet Wagenborg tar kostnaderna för saneringen.

Initialt befarade räddningstjänsten att omfattningen skulle bli större och värre.

– Det blev tillräckligt dåligt. De som har stugor i området har det ju varit tråkigt för. Det luktar lite fortfarande, men expertisen säger att med väder, vind och tid ska det inte märkas någonting till våren.

Det arbete som gjordes till sjöss – utläggning, upptagning och tvätt av 200 meter läns för att hindra spridning – räknas dock som räddningstjänst i sammanhanget och bakas därmed in bland ordinarie insatser.

– Den räddningsinsatsen kostade inte mycket. Vi gjorde det med befintlig personal. Det var en av 800 insatser vi åker på per år.

undefined
Oljeutsläppet i augusti kom från Wagenborgs nederländskflaggade fartyg Moezelborg.

Torbjörn Johansson har med hjälp av en extern miljörestvärdesledare (samtalspartner i dialog med försäkringsbolag) haft bra dialog med en försäkringsmäklare som arbetar åt rederiet. Härom dagen kom klartecken att skicka räkningen till rederiet. Att det tagit tid beror på att räddningstjänsten behövt sammanställa vilket materiel som ska ersättas, fakturor samt personaltid. 

– Man vill att allt ska vara klart.

Har det funnits någon bevisbörda på er?

– Nej, kustbevakningen dömde ju ut ett vite för utsläppet och rederiet har inte bestridit att de har orsakat det här. Att oljan kom från dem var tämligen klart. Vi har inte behövt vara påstridiga. Det här är första vägen att få ersättning och det har funkat bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!