Nytt biobränsleprojekt med världspotential

Med helt ny teknik ska 15 procent av Sveriges drivmedelsförbrukning kunna ersättas med biobränsle tillverkat av skogsavfall.

Foto:

Piteå2009-02-04 00:21
Tekniken lanseras av ETC, Energiteknisk centrum, i Piteå i samarbete med Luleå tekniska universitet.Energimyndigheten beviljade förra veckan 16,8 miljoner kronor i bidrag för ett forskningsprojekt som ska pröva om teorierna håller fullt ut.Dessutom skjuter IVAB, Infjärdens värme, i Piteå till sex miljoner kronor, Sveaskog fem miljoner kronor och Smurfit Kappa en miljon kronor.Det rör sig egentligen om två kompletterande projekt - ett som berör forskningen och drivs av ETC, och ett som rör byggandet, som drivs av IVAB, som också kommer att äga tekniken då den är färdigutvecklad.Enligt ETC:s VD Rickard Gebart rör det sig om en exportprodukt med världspotential.- Det är lika stort som svartlutsförgasningen, som fullt utbyggd kommer att kunna ersätta 25 procent av Sveriges bensin- och drivmedelsförbrukning. Till det tillför vi nu förgasning av fast biomassa, som kan ersätta ytterligare 15 procent. Enbart i Piteå kan det teoretiskt fördubbla produktionen av biobränsle från skogsråvara. Låg kvalitet
- Då det gäller svartluten begränsas den av massatillverkningen, medan vi här kan förbränna skogsavfall direkt, ofta av väldigt låg kvalitet som bark, grenar, toppar och stubbar. Projektet är tänkt att pågår tre år och om allt faller väl ut ska efter det en demoanläggning byggas.Redan nu byggs ETC:s laboratorium på Solander Science Park ut för att ge plats för forskningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!