Region Norrbotten har börjat genomföra immunitetstester på personal som jobbat på avdelningar med bekräftade fall av covid-19.
Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har data fram till i fredags och då hade ungefär 650 prover tagits. Bland annat 161 prover på corona-IVA vid Piteå sjukhus – där samtliga var negativa.
– Det var fascinerande, jag är helt stum. Det är fullständigt lysande ur den aspekten, samtidigt är det synd för det hade ju varit kanon om alla hade varit immuna.
Han tror att det kan finnas två förklaringar till varför personalen inte smittats på jobbet.
– Det ena är att man är jätteduktig på att sköta personlig skyddsutrustning och den fungerar utmärkt. Den andra är att smittsamheten under en covid-infektion ändå är ganska kort. Man pratar om typ en vecka och för att hamna på IVA på grund av covid-19 så har man varit sjuk under en längre tid.
Anledningen till att man blir så sjuk att man behöver intensivvård är inte nödvändigtvis infektionen i sig, hävdar Nystedt.
– Det kan mer vara ett svar på infektionen och att immunförsvaret överreagerar.
Trots att patienterna som hamnar på IVA inte verkar vara så smittsamma är det inget man vågar räkna med.
– Men det är uppenbart att det inte är någon jättestor risk att jobba på IVA med covid-patienter förutsatt att man sköter skyddsutrustningen, säger Anders Nystedt.
Han är imponerad av personalen i Piteå.
– Det är vanliga människor som går på affären och handlar och hämtar barn på dagis. Men tydligen har de så stor kompetens att de inte smittar ned sig själv.
Runt tio procent av proverna har visat på immunitet.
– IVA-gänget i Piteå, som är ganska många, drar ned det talet ganska mycket. Sedan får de flesta antikroppar efter 14 dagar, så är någon sjuk nu är man inte med i statistiken.
Strax över 20 personer ligger inne på vårdavdelningar i Norrbotten och på måndagsmorgonen låg åtta patienter i respirator i Piteå.
– Det låg runt 14–15 i slutet av april. Nu ligger det på 7–9 per dag. Det är även långt mellan dem som avlider. Mycket tyder på att smittspridningen har minskat och framför allt att man har lyckats skydda de äldre bättre.
På tisdagen har Nystedt möte med Folkhälsomyndigheten och andra Smittskyddsläkare. Då ska han ta upp fenomenet från Piteå sjukhus.
– Det ska bli intressant att se om någon har sett något liknande.