Sjöfartsverket har tecknat samarbetsavtal med finska Trafikledsverket om att ta fram en design för framtidens isbrytare.
– Först upphandlar vi design, med den går vi sedan ut till varven och upphandlar ett nybygge, säger Dan Broström, projektledare för anskaffningen av nya isbrytare.
Han räknar med att designarbetet kan påbörjas i slutet av året. De nya isbrytarna ska kunna bryta en 32 meter bred ränna, jämfört med dagens 24.
– De fartyg som trafikerar Sverige och Finland, upp till våra norrländska hamnar, blir allt bredare och längre men samtidigt motorsvagare, säger Dan Broström.
Isbrytarna måste också leva upp till svenska miljökrav och ska på sikt kunna drivas fossilfritt.
– Det finns krafter i Sverige som tror på metanol. Om det sedan är det som en isbrytare ska drivas på, det ska designarbetet visa, säger Dan Broström.
I dag finns färjor som går på el.
– Vi kan inte driva en isbrytare på batteri, det går inte. Det är sådana gigantiska volymer och vikter så det är fysikaliskt omöjligt, men vi kanske kan ha en elektrisk hybridlösning som avlastar vid toppar eller när vi ligger i hamn. Det kan vara så att all belysning i fartyget drivs på den, till exempel, säger Dan Broström.
Priset väntas bli 1,3 till 2,1 miljarder per fartyg, bland annat beroende på hur stor beställningen blir. Enligt Dan Broström är läget mest akut med Atle, Frej och Ymer, men även Oden och Ale börjar ha många år på nacken. Två av de finska isbrytarna är också pensionsmässiga.