Ny mottagning ska hjälpa patienter

Under fredagen invigdes Norrbotten första PICCline-mottagning på Piteå sjukhus. Nu hoppas Region Norrbotten att katetern ska underlätta för länets patienter.

Specialistsköterskorna Claes Enberg och Bengt Olsen jobbar med den nya PICCline-mottagningen. Under den första månaden har de hjälp 18 patienter från länet.

Specialistsköterskorna Claes Enberg och Bengt Olsen jobbar med den nya PICCline-mottagningen. Under den första månaden har de hjälp 18 patienter från länet.

Foto: Emil Larsson/Piteå-Tidningen

PITEÅ2018-10-12 14:24

PICC (perifert inlagt central kateter) är en typ av slang som sätts in i ett så stort blodkärl som möjligt för att kunna göra en så bra behandling som möjligt.

Den här metoden är ett alternativ till infarter som exempelvis venportar.

I en månad har mottagningen tagit emot patienter och under fredagen invigdes den inför en förväntansfull personal på IVAK.

– Det finns patienter som behöver 20–30 stick för att ta ett blodprov och nu tar vi bara ett. Det här är en jättevinst för patienterna och arbetsmiljön förbättras, säger Claes Enberg, specialistsköterska på Piteå sjukhus.

Investeringen för Region Norrbotten är på 250 000 kronor med ultraljud och navigationssystemet.

Sedan kostar varje slang 2 000 kronor.

– Om man jämför med en venport pratar vi om ett operationslag med operationstid och då är vi uppe i långt mycket mer kostnader.

För patienterna som kommer till mottagningen tar det ungefär en timme och under den första månaden har 18 patienter från hela länet fått hjälp.

– Vi ser att det är ett stort behov av en sådan här verksamhet, säger Claes Enberg och menar att upplevelsen för de 18 patienter som kommit till PICCline-mottagningen har varit positiva.

– Vi hade en patient för två veckor sedan som hade skjutit en älgtjur på förmiddagen. Han hade en oslaktad älg hemma som han ville skynda sig till. När han kom till oss och var klar sa han "vad bra då hinner jag jaga på eftermiddagen också". Det är inget vi rekommenderar, men så nöjd var han.

FAKTA

Perifert inlagt central kateter

PICC är en tunn plastslang som förs in i ett av kroppens större blodkärl via ett mindre kärl på överarmen.

Genom slangen kan man få läkemedel, dropp och lämna blodprover utan att behöva bli stucken i armarna eller på händerna flera gånger.

En PICC kan användas både som korttids- och långtids-CVK (centrala venkatetrar).

PICC:en dras ut när du inte behöver den längre.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om