Istället fick sjukvårdspartiets Johnny Åström och moderaternas Lage Hortlund framgång i sitt krav på återremiss, något de grundade på att underlaget för Pitholm var bristfälligt hanterat.
För återremiss röstade sjukvårdspartiet, moderaterna, folkpartiet och dessutom de fyra socialdemokrater som i debatten om Pitholm kontra Grisberget gått emot partilinjen och yrkat på Pitholmsalternativet: före detta kommunalrådet Maj-Britt Lindström, Lena Vikberg, Rolf Palage och Leif Bogren. Även Yvonne Häggström (S) röstade för återremiss.
Dessutom lade miljö- och byggnämndens ordförande Björn Berglund, som i grunden är positiv till en satsning på Pitholm, ned sin röst eftersom han oavsett vilket alternativ det blir i slutändan kommer att få en ledande roll i att behandla tillståndsansökningar. Lade ned rösten Även Magnus Alm (MP) lade ned sin röst i frågan kring återremiss och lät meddela att han även hade gjort det om det skulle ha tagits beslut om ridhusets placering. På plats i fullmäktigesalen fanns bland annat Tomas Wirén, som leder det företagarkonsortium som lämnat en offert på att bygga på Pitholm och sedan hyra ut till kommunen. Offerten avvisades från företrädarna för Grisberget eftersom det dels ansågs för dyrt, dels för att lagen om offentlig upphandling inte tillåter en sådan överenskommelse numer. Den uppfattningen framförde bland annat kommunalråd Peter Roslund, som menade att lagändringen varit en av de avgörande faktorerna till att han för två månader sedan beslutade sig för att ändra linje och förorda upprustning på Grisberget istället för nybygge på Pitholm. - Vi kan inte vänta längre på att få en ridanläggning som är up to date för våra ridflickor, tillade han. Framtidssatsning Flera debattörer påpekade att även om man bygger på Grisberget kan satsningen på en uppvärmd träningsbana för travhästar på Pitholm förverkligas separat. De som var för Pitholm talade istället om att det är en satsning på framtiden, som genererar nya skattepengar. En som var besviken över hur diskussionen gick var Kjell Danielsson, markägare och upphovsman till Pitholmsprojektet. - Kommunen har erbjudits gratis uppvärmning och gratis mark. När de inte är intresserade av det så vad annat kan man göra? Själv vill jag inte bo kvar i en sådan bakåtsträvande kommun så jag planerar för en flytt till Älvsbyn, säger han. Miljonköp av Pite energi Tidigast på junimötet kan frågan om ridhuset tas upp igen, men fullmäktiges ordförande Lars-Olof Pettersson (S) trodde att det skulle bli för kort tid att förbereda ett nytt underlag och menade att det därför kan dröja till hösten. Tilläggas kan att fullmäktige på månadgen också tog beslut om att köpa Vattenfalls halva av Pite energi för 238 miljoner kronor och därmed bli ensam ägare till energibolaget. Beslutet togs efter bara tio minuters diskussion och var uppenbarligen mer förberett än ridhusbeslutet.