Notan för avfallsrallyt

Det kostar att ge bort. Piteåborna betalar miljontals kronor för att förse Bodens Energi med bränsle.

Fram och tillbaka. Avfall, blandat med anant bränsle håller systemet igång.

Fram och tillbaka. Avfall, blandat med anant bränsle håller systemet igång.

Foto: Andreas Walitalo

Piteå2015-01-21 06:01

För 15-20 år sedan formades strategin att det i Norrbotten bör finnas två anläggningar för förbränning av avfall. Som det blivit är det anläggningar i Kiruna och Boden som tar hand om brännbart avfall och kommunerna har investerat för det. Anläggningarna är väldigt dyra och det finns vare sig förutsättningar eller ekonomi för en kommun som Piteå att skaffa sig en anläggning, menar Kjell Lundholm, affärsområdeschef inom Avfall & Återvinning i kommunägda bolaget Pireva i Piteå.

Efter upphandling skickar Pireva brännbart avfall till Bodens energi. Avståndet dit är cirka nio mil. Det finns kommuner i länet som har kortare respektive avsevärt längre avstånd till förbränningsanläggningen.

Pireva får betala omkring 9,5 miljoner kronor per år till Bodens Energi för att bli av med avfallet och transporterna kostar Piteåbolaget ytterligare 1,5 till 2,0 miljoner kronor, beräknar Kjell Lundholm.

Grunden i avtalet är att upp till 15.000 ton avfall kan skickas under ett år och ifjol blev det 14.500 ton, uppger Lundholm.

Bodens Energi får 550 kronor per ton, om materialet inte behöver krossas. Om så behöver ske tillkommer 160 kronor per ton. Transporterna kostar Pireva 100-150 kronor per ton och bolaget har dessutom en egen kostnad för att ta emot, lagra och lasta avfall.

– Man ser att priserna skiljer mycket i landet, säger Kjell Lundholm. I södra Sverige är det betydligt billigare.

Kostnaderna för Pireva tas ut via taxorna för hushållen inom Piteå kommun och från företag. De senare får betala för lämnat avfall. För brännbart avfall betalade företagen ifjol 750 kronor per ton.

Ej brännbart avfall hamnar i viss grad fortfarande på soptippen. Det är en kostnad för kommunerna och nu är avgiften höjd till 500 kronor per ton. Det kan handla om keramik, gips och toastolar.

Pireva har intäkter genom att sälja wellpapp och järnskrot som lämnats till återvinningen (ej miljöstationerna). Materialet säljs till Stena och säljer det vidare. Inlämnad elektronik tar Pireva också betalt för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om