Norrbottniskt initiativ kring fossilfritt flygbränsle

En testanläggning för tillverkning av bioflygbränsle kan snart stå klar i Piteå. Det regionala samarbetet Treepower jobbar för att fullskalig produktion ska vara igång redan 2023.

Ulf Westerberg på Piteå Science Park säger att det finns goda förutsättningar för att etablera en framtida biojet-produktion till Norrbotten.

Ulf Westerberg på Piteå Science Park säger att det finns goda förutsättningar för att etablera en framtida biojet-produktion till Norrbotten.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2019-07-12 08:37

I förgasningsanläggningen vid Kappa, tidigare ägd av Chemrec, bedriver LTU just nu en förstudie kring produktion av bioflygbränsle. Restprodukter från skogsindustrin skall användas till hållbar produktion av flygbränsle. I anslutning till detta har aktörer från Piteå och Luleå startat initiativet Treepower, för att undersöka möjligheten för produktion med säte i Norrbotten. I samarbetet ingår Piteå kommun, Piteå Science Park, LTU, Luleå kommun, Luleå Näringsliv, Luleå Energi och Sparbanken Nord. Förhoppningen är att storskalig produktion av fossilfritt flygbränsle skall vara igång i Norrbotten redan till 2023, som ett led i att klara av omställningen till ett fossilfritt inrikesflyg till 2030.

– Syftet med Treepower är att skapa förutsättningar för att visa att detta är möjligt, och för att visa att det med fördel kan göras i norra Sverige. Vi har tillgång till biomassa, grön el, industriella samarbeten. Vi är väl lämpade för denna typ av produktion, säger Ulf Westerberg, Piteå Science Park.

Just nu står projektet inför en demofas, där tekniken funktionsmässigt ska utvärderas. Ulf Westerberg ser stora fördelar med en produktion i Norrbotten.

– Dels har vi redan en väl fungerande demo-anläggning. Dels är skogsbruket stort i Piteå. Det är lätt att fixa råvaror till anläggningen, säger han.

Ulf Westerberg säger också att ett fossilfritt inrikesflyg är en förutsättning för dem som bor här uppe.

– Om vi ska fortsätta att leva och verka i Norrbotten, då måste vi utveckla flyget. Vi behöver tillgång till ekonomin i Stockholm, och då måste vi kunna åka dit på ett miljövänligt och hållbart sätt.

Treepower jobbar just nu på bred front för att främja kommersialiseringsprocessen för biojet i Norrbotten.

– Vi försöker paketera ihop de tekniska frågorna, men också frågor som rör finansiering, ägande, politiska aspekter med mera. Norrbotten har en fantastisk möjlighet att bidra skapandet av ett fossilfritt Sverige, säger Ulf Westerberg

Som ett led i arbetet deltog Treepower i Almedalsveckan, där de höll i ett seminarium kring omställningen till fossilfritt bränsle. Möten hölls också med flertalet stora aktörer på marknaden, bland annat SAS och Norwegian.

– Det finns ett stort intresse hos flygbolagen. Det här är en stor och viktig fråga, och det vet de om. Min uppfattning är att de tar det på stort allvar, säger Ulf Westerberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om