Inte deras uppgift
Projektet ses dock inte med blida ögon från privattandläkarhåll. Projektet är bland annat tveksamt ur konkurrenssynpunkt anser Ove Brunström, privattandläkare i Piteå.
- Jag uppfattar inte att det är en myndighets roll att vara patientrekryterare åt folktandvården, säger han.
- Det strider dessutom mot folktandvårdens uppdrag om tandvård åt alla och det är olyckligt om patientens fria val begränsas på det här sättet. Tandvårdslagen är mycket tydlig och betonar den enskilde patientens fria tandläkarval. Det påverkar oss dock inte särskilt mycket ekonomiskt, men vad blir nästa steg? Ska man gå ut till andra grupper. Dessutom finns andra som också har ont om pengar. Långtidsarbetslösa över 25 och studenter exempelvis.
- Visst är projektet behjärtansvärt, påpekar Ove Brunström, men undrar samtidigt om det är rätt rent juridiskt att prioritera vissa grupper på detta sätt.
För Piteås del kan det vara mellan 50 och 60 ungdomar som skulle komma ifråga när det gäller erbjudandet.
Ett sätt att sänka tröskeln
Lars Viklund, chef för Folktandvården i Piteå, anser inte att man erbjuder gratis tandvård utan att man sänker tröskeln för vissa grupper och gör det lättare för dem att ta sig in i tandvården.
- Det här är ett försök att förbättra tandhälsan och vår vision är en frisk mun i alla åldrar och då kan vi satsa på en viss grupp som är i riskzonen, säger han.
Enligt Klas Tunbrå, divisionschef för Norrbottens Läns Landstings tandvård, handlar det om förbättrad tandhälsa och inte ett sätt att använda skattemedel felaktigt.
- Nej det är fel för vuxentandvården är självfinansierad, säger han och hänvisar istället till Västerbotten som gjort liknande projekt och startat uppsökande tandvård för hemlösa exempelvis.