Närodlat och ekologiskt i låda för att stimulera lokal produktion
Efterfrågan på ekologisk och närproducerad mat ökar i hela landet. För att stimulera tillverkningen av lokalt producerade livsmedel här i Norrbotten har handelsplatsen Nordansmak växt fram, där länsbor ska kunna beställa närodlat och ekologiskt via nätet.
nätet. Thor Karlsson, Bryggan och Per Holmqvist, Nordansmak tror på idén att sälja lokalt producerad eller ekologisk mat med hjälp av nätet och lokala uthämtningsställen. Till hösten räknar de med att sjösätta projektet som redan finns i exempelvis Stockholm.Foto: Stina Brolin Bergman
Foto:
logiskt via internet. I Stockholm startade Ekolådan för några år sedan.- De körde ut ett 20-tal lådor i veckan med en liten privatbil. Nu kör de ut mellan 3.000 och 3.500 lådor varje vecka, berättar Per Holmqvist, en av initiativtagarna till den norrbottniska motsvarigheten.Distribution i höst
Till hösten drar handelsplatsen Nordansmak igång med distribution av matlådor till intresserade konsumenter i länet. Lådorna ska kunna beställas på nätet och innehålla både grönsaker efter säsong, bär, torra varor, kött och fisk. Under våren har man provsålt lådor för att undersöka efterfrågan. Och beställningar har kommit in.- Vi tror att det finns människor som är beredda att betala, säger Per Holmqvist.Försäljning över disk
Lådorna ska kunna hämtas på utlämningsställen eller levereras på olika sätt till konsumenterna. I Piteå är det den ekonomiska föreningen Bryggan som ska stå för packning och distribution. I Kalix har man avtalat med Servicecentrum, i Råneå en privat butik och i Luleå och Älvsbyn söker man fortfarande efter samarbetspartners.På Bryggan i Piteå ska man dessutom börja med försäljning över disk av närproducerat och eko-logiskt. Något man redan gjort på försök på kampingen Lad-
rike, mellan Piteå och Luleå. Efter sommaren flyttas den försäljningen till lokalerna på
Noliaområdet.- Det här passar in i vår verksamhet, säger Thor Karlsson, ansvarig på Bryggan där ett 60-tal personer sysselsätts i dag.Men efterfrågan tycks vara större än tillgången. Bland annat finns bara en lokal producent av ägg i länet. Kryddgrönt hämtas från Västerbotten.- Vi har redan orderboken fylld säger de när man frågar, men det här kan också var ett sätt att få igång lokal produktion, påpekar Per Holmqvist.Köper in för miljarder
Enligt Hushållningssällskapets beräkningar (de står också bakom idén) köper Norrbotten in varor för cirka fyra miljarder årligen. Livsmedel som skulle kunna produceras i det egna länet i stället.- Det här är ett tips till näringslivsfolket. De måste se det som en potential och något som kan ge pengar och sysselsättning, fortsätter han.En konkurrent till handlarna ute i byarna tycker inte Per Holmqvist att man är.- I stället för att köpa korv från södra Sverige kan de få provision från oss som köper korv från en lokal producent i Kalix exempelvis. Vi blir ett alternativ till de stora livsmedelskolosserna och Noliamässan blir ett utmärkt tillfälle för oss att knyta till oss producenter ute i länet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!