Nämndemän på utbildning

- En av de vanligast missuppfattningarna är att det här rör inte oss, men det förekommer överallt. Det säger Carin Clevesjö, jurist på ECPAT, den organisation som jobbar både nationellt och internationellt för att motverka barnsexhandel. I helgen föreläste hon för nämndemän från Norrbotten och Västerbotten.

FÖRELÄSARE. Carin Clevesjö, är jurist på föreningen ECPAT som jobbar mot barnsexhandel runt om i världen. I lördags föreläste hon på Framnäs Folkhögskola  för nämndemän i Norrbotten och Västerbotten. Erland Eriksson är ordförande i Piteå nämndemannaförening.

FÖRELÄSARE. Carin Clevesjö, är jurist på föreningen ECPAT som jobbar mot barnsexhandel runt om i världen. I lördags föreläste hon på Framnäs Folkhögskola för nämndemän i Norrbotten och Västerbotten. Erland Eriksson är ordförande i Piteå nämndemannaförening.

Foto: Stina Brolin Bergman

PITEÅ2007-10-29 01:45
Nämndemän i länet och grannlänet Västerbotten träffas regelbundet till så kallade ting. För att diskutera sammhällsutvecklingen och fortbilda sig i olika frågor.I helgen höll Pite Nämndemannaförening i tinget på Framnäs folkhögskola i Öjebyn. Och de 50-talet deltagarna diskuterade både våldet i samhället i relation till anabola steroider och barnsexhandel.- Det är viktigt vi får veta mer om doping och vilka konsekvenser det får för samhällslivet, berättar Erland Eriksson, ordförande i Piteå Nämndemannaförening med ett 30-tal medlemmar längs älvdalen.Det samma gäller frågan om barnsexhandel som föreningen ECPAT (ideell förening med start 1996 och som i dag finns i 75 länder runt om i världen) specialiserat sig på.Halv miljon kvinnor och barn
Carine Clevesjö är en av sju anställda på ECPAT i Sverige. Hon började som volontär i organisationen och jobbar nu som jurist, bland annat med att föreläsa för nämndemän i Sverige.Barnsexhandel, barnsexturism, barnpornografi och trafficking är problem som de försöker motverka.- Det förekommer i alla samhällen och även bland oss och handlar om både kvinnor och män, säger Carin Clevesjö som även om hon ogärna talar om siffror i sammanhanget berättar att mellan 400 och 600 kvinnor och barn transporteras till Sverige varje år för att utnyttjas sexuellt och 400 barn utnyttjas till prostitution i vårt land. Enligt FN:s beräkningar rekryteras minst en miljon barn om året till sexindustrin.Inte bagatellisera problemet
- Genom att prata om det och inte bagatellisera kan vi göra något åt problemet. Mycket bottnar i attityden att det här inte rör oss. Då kan vi inte heller göra något åt problemet.Internet och barnsexturismen till utvecklingsländer som Thailand förekommer även hos oss. Ett annat problem är också att det finns så få domar bland den här typen av brott. Och att förhållandevis få poliser är satta att utreda. Endast fyra fall sedan 1962 har lett till fällande domar, enligt Clevesjö.Själv anser hon att trots det svåra har ett givande jobb.- Någon måste ta ett ansvar men kunde jag sluta mitt jobb i dag skulle jag vara lycklig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om