Frågan är om nämndemannen Vivian Hedberg Svensson är jävig.
– Det ska vi pröva, jag ska ta upp det, säger mordrättegångens ordförande Katarina Lindgren.
Samtal med Vivian Hedberg Svensson ska hållas. När mordrättegången fortsätter på torsdagen kommer rätten inledningsvis att avgöra huruvida hon ska tvingas kliva av. Det blir en försening men rättegången kan fortsätta, bedömer Katarina Lindgren.
– Det här är helt klart jäv. En domare eller nämndeman får inte uttala sig om bevisvärdering, analyser och bedömning av medgärningsman. Det är jävsgrundande. Jag är förvånad, säger tidigare åklagaren Sven-Erik Alhem.
Kör vidare
Skulle nämndemannen tvingas bort fortsätter rättegången med de domare och nämndemän som är kvar. Inför mordrättegången bemannades rätten extra, det finns till exempel två domare i stället för vanligtvis en och det finns fler nämndemän än minimum.
Frågan om jäv har att göra med frågor från Kurirens reporter Fredrik Samuelson, som bevakar rättegången.
– Jag träffade Vivian Hedberg Svensson på lunchen och frågade om hennes syn på den åtalade och rättegången, berättar Fredrik Samuelson.
I det sammanhanget ska nämndemannen ha svarat följande:
– Om det nu är han som har gjort det, har han verkligen klarat av det ensam? Det kan kanske finnas en till gärningsman.
Journalisten frågar: Det kan finnas en till?
– Ja.
Inspelat
Fredrik Samuelson berättar att han efter lunchen åter sökte upp Vivian Hedberg Svensson. Då spelades samtalet in. Det sorlar och hela samtalet hörs inte tydligt. Fast på inspelningen hörs åter frågan:
”Det kan finnas en till?”
Nämndemannen svarar: ”Ja.”
Kuriren har inte nått Vivian Hedberg Svensson för kommentar i jävsfrågan. Luleå tingsrätts chef Erik Graeske är informerad men uppger att han inte har med avgörandet att göra.
– Jag har ingen kommentar.
Det har förekommit att en rättegång fått tas om från början.
– Det är skillnad om nämndeman eller domare varit jävig vid början av rättegången, då avbryter man. Men nu, om jäv anses ha uppstått, då fortsätter man, säger Katarina Lindgren.