Musiken sattes i fokus

Brasilien, Tyskland, Slovakien och England. Alla var representerade när musikpedagoger och forskare från hela världen träffades i Piteå på musikhögskolan i helgen.Ämnet var musik och media i musikundervisningen.

forskare. Sture Brändström, professor i musikpedagogik på Musikhögskolan i Piteå tillsammans med kollegan Susan Young från Exeters universitet i England.  Foto: Stina Brolin Bergman

forskare. Sture Brändström, professor i musikpedagogik på Musikhögskolan i Piteå tillsammans med kollegan Susan Young från Exeters universitet i England. Foto: Stina Brolin Bergman

Foto:

PITEÅ2007-05-14 01:11
Varje år samlas deltagare från EAS ( European Association for Music in school) för att diskutera musikundervisning.

I fjol träffades de i Prag. I år var det Piteås tur att ta emot ett 80-tal deltagare från 17 olika länder. I år var dessutom medlemmar ur den internationella organisationen för musikundervisning, ISME, deltagare. Temat för årets träff var media och musik i musikundervisningen, något som universitetet här också inriktat sig på i hög grad.

- Konferensen är ett sätt att ta reda på vad som pågår ute i världen och sätter dessutom Piteå och den inriktning vi har på kartan, säger Sture Brändström, professor i musikpedagogik och en av arrangörerna för konferensen.

Teknik och traditioner
Enligt honom kan man se en skiljelinje mellan deltagarna från de forna öststaterna och övriga Europa. En uppdelning i traditionell musikpedagogik och en mer teknikinriktad musikundervisning och forskning.

- Frågar du mig så tycker jag att man ska utveckla båda sidorna. Symfoniorkestrar och kammarorkestrar ska värnas medan ungdomar i dag lär musik på ett helt annat sätt än tidigare och det måste musikundervisningen anpassas efter, förklarar Sture Brändström.

Musik från alla håll
En av föreläsarna och deltagarna var Susan Young från universitetet i Exeter i södra England. Hon forskar på alla ljud och all musik som omger barn i dag. Tittar på hur den musikaliska vardagen ser ut för både små bebisar och större barn. Det är allt från pipande leksaker till dvd-skivor och TV-program av olika slag. Musiken är annorlunda i dag och har ökat i omfattning.

Traditionella vaggsånger försvinner mer och mer och ersätts av nya musikformer. Musikutbudet runt barnen ökar.

- Det avgörande är fortfarande interaktionen mellan barn och föräldrar. De kan till exempel dansa till musiken i ett speciellt TV-program istället för att sjunga som man gjorde förr.

Påverkar inlärningen
Den ökande mängden har ingen större betydelse eftersom barn ofta går tillbaka till det de gillar, enligt Susan Young.

Men en ny och mer omfattande musikomgivning för dagens barn betyder att också inlärningen kommer att se annorlunda ut i framtiden.

- Mer teknik, och en teknik med mer interaktivitet. Till exempel skärmar där barn gör musik genom att röra med sina händer för att skapa musik är ett exempel jag tror vi kommer att se i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om