Möte om grön omställning under Race of champions

I samband med Race of champions hålls seminariet Green champions med representanter från framstående bolag inom grön omställning. "Vi vill passa på att berätta om allt som sker här som delvis är kopplat till bilindustrin. Grönt stål, gröna drivmedel, vindkraften, mobil laddinfrastruktur, vätgas - vi har ett stort och viktigt erbjudande till branschen", säger projektledaren Li Skarin.

"Jag ser verkligen fram emot att delta i seminariet Green champions. Det blir ett ypperligt tillfälle för mig att lära mig mer om hållbara initiativ i norra Sverige", säger Sebastian Vettel.

"Jag ser verkligen fram emot att delta i seminariet Green champions. Det blir ett ypperligt tillfälle för mig att lära mig mer om hållbara initiativ i norra Sverige", säger Sebastian Vettel.

Foto: Privat

Piteå2023-01-24 09:00

Green champions, som Innovation Pite, Pite havsbad och Race of champions står bakom, lyfter frågor om hur framtida små och medelstora företag ska satsa på grön omställning för att kunna bli godkända som industrijättarnas underleverantörer.

– Vi tycker att det känns viktigt att skapa en relevant mötesplats för näringslivet och industrin under dessa världstävlingar i norra Sverige. Motorsporten har ofta gått i bräschen för teknikutveckling och Race of champions satsar på elbilar och grönt bränsle så att kombinera spännande tävlingar med kunskapshöjande samtal känns klockrent, säger Li Skarin, projektledare för Green champions, och fortsätter:

– Vi vill passa på att berätta om allt som sker här som delvis är kopplat till bilindustrin. Grönt stål, gröna drivmedel, vindkraften, mobil laddinfrastruktur, vätgas - vi har ett stort och viktigt erbjudande till branschen.

Det är andra året för Green champions. Li Skarin vittnar om ett uppskattat seminarium 2022.

– Det var enormt fin respons från deltagarna, varav flertalet av ledarna eller talarna faktiskt träffades för första gången och både kemi och affärer uppstod. Det var fortfarande pandemitider och svårt med fysiska möten, men vi gjorde det bästa av situationen och konstaterar att det är viktigt att mötas under trevliga och spännande förhållanden. Att kunna avnjuta motorsport i världsklass och samtidigt delta i kunskapshöjande ett seminarium blev mycket uppskattat.

Till helgen går årets Green champions av stapeln.

– Vi är glada att bidra till en scen som kan generera nya samarbeten inom näringslivet och för många företag kan detta vara ett perfekt tillfälle att förena nytta med nöje, säger Tobias Lindfors, koncern-vd och ägare Pite havsbad group.

Hur ser förväntningarna ut inför årets seminarium?

– Vi har världsstjärnan och Formel-1 föraren Sebastian Vettel som en av våra huvudtalare och hedersgäster under seminariet så förväntningarna är höga. Sebastian är starkt engagerad i miljöfrågor och väldigt nyfiken på vad vår region har att erbjuda. Det ska bli spännande att lyssna på honom, säger Li Skarin.

– Jag ser verkligen fram emot att delta i seminariet Green champions. Det blir ett ypperligt tillfälle för mig att lära mig mer om hållbara initiativ i norra Sverige. Jag tycker att det är inspirerande att träffa olika människor, höra om deras erfarenheter och jag hoppas kunna dela med mig av några idéer till de andra, säger Sebastian Vettel.

Andra talare kommer från företag som exempelvis Northvolt, H2 Green steel, Wibax, Svevind, Hitachi energy och SSAB.

– Vi tror att det finns stor potential för företag här i norra Sverige att vara med och möjliggöra den gröna omställningen för hela Europa. Men då krävs att vi fortsätter förankra hållbarhetsarbetet genom hela värdekedjan och för en dialog med andra bolag om hur vi tillsammans kan bygga världens grönaste batteri. Green champions känns som en bra mötesplats att göra det på, säger Fredrik Hedlund, SVP cell operations på Northvolt.

– Vi har ett behov av att ställa om för klimatet, för samhället, och tittar man på industrins behov för att skapa förutsättningar för omställningen och tillväxten här uppe så får man en tydlig bild av att vi saknar stora mängder förnyelsebar energi i området. Vi måste hitta sätt att tillsammans skapa förutsättningar för att producera ny el, säger Fredrik Bäcklund, från Svevinds huvudkontor.

Hitachi energy utvecklar, producerar och säljer flertalet kritiska elkraftskomponenter till kunder inom energi-, industri- och mobilitetssektorn.

– Energimarknaden har under många år varit ganska konservativ, men vi ser nu ett stort trendbrott där elektrifieringen kan fördubblas, inte minst inom industri och fordonsbranschen. Detta sammanfaller också med den utveckling vi nu ser i Norrbotten, med allt ifrån H2 Green Steel till LKAB. Nu är el på allas läppar, den är lösningen på allt. Därför befinner vi oss i centrum, säger Åke Persson, marknads- och försäljningschef, och fortsätter:

– Vi kommer i vårt föredrag berätta mer om revolutionen, där allt mer elektrifieras, från gruvan till bussen som rullar fram.

Jonas Wiklund, vd för Wibax Group, är också på plats i helgen.

– Från Wibax kommer vi att delta genom att berätta om och visa upp några av våra nya och framtida satsningar, som vår ellastbil och vårt nya mobila laddsystem WiCharge. Green champions bidrar till att vi får en gemensam scen med många partners med samma mål som oss att ta ansvar för sin del i den gröna omställningen, säger han.

"Vi tycker att det känns viktigt att skapa en relevant mötesplats för näringslivet och industrin under dessa världstävlingar i norra Sverige. Motorsporten har ofta gått i bräschen för teknikutveckling och Race of champions satsar på elbilar och grönt bränsle så att kombinera spännande tävlingar med kunskapshöjande samtal känns klockrent", säger Li Skarin, projektledare för Green champions.
"Vi tycker att det känns viktigt att skapa en relevant mötesplats för näringslivet och industrin under dessa världstävlingar i norra Sverige. Motorsporten har ofta gått i bräschen för teknikutveckling och Race of champions satsar på elbilar och grönt bränsle så att kombinera spännande tävlingar med kunskapshöjande samtal känns klockrent", säger Li Skarin, projektledare för Green champions.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!