Fortlax startade sin verksamhet i Hortlax 2004. När den internationella storkunden BMW group valde att samarbeta med företaget dröjde det inte länge innan vd:n Anders Berglund insåg att företaget skulle behöva bygga ut. På ett möte i München lovade han att Fortlax helt enkelt skulle kunna lagra så mycket data som BMW efterfrågade.
– Problemet var bara att vår nya datahall inte var byggd. Jag hade inga pengar. Och det var bara ett halvår bort, berättar Anders Berglund, vd för Fortlax.
På vägen hem tog han kontakt med Pite näringsfastigheter, PNF, som är det företag som byggt själva byggnaden. Därför riktade också Anders Berglund ett särskilt tack till Jan Jonsson, dåvarande vd för PNF, numera vd för Pikab.
– Det är tufft att växa så fort som vi har gjort. Det är svårt att planera, men en sak är säker. Bygger man inte så får man inga nya kunder, konstaterar Berglund.
Han berättar att det finns ett antal faktorer som gör Norrbotten till en optimal plats för IT-företag.
– Vi har en mycket fin infrastruktur med grön el till rätt pris, vilket är en förutsättning för att bedriva den här sortens verksamhet. Norrbotten är också en bra och säker region, det händer inte så mycket här, säger han.
Innebär det att datacenteretableringar ökar risken för att något ska hända här?– Nej, det vill jag inte påstå. Men både den digitala och den fysiska säkerheten är otroligt viktig. Vi har några hemliga kunder, som inte vill att det kommer ut att de lagrar sin data här, säger Anders Berglund.
Vad betyder det här för Piteå?– Det är coolt, det skapar jobb, det kanske också kan innebära att vi lyckas locka tillbaka några Piteåbor som tidigare valt att lämna kommunen, säger Anders Berglund.
En faktor som han beskriver som extremt viktig för Fortlax utveckling är Facebooks etablering i Luleå.
– Det var det som gjorde det här möjligt för oss. Det öppnade upp otroligt stora möjligheter för hela den här branschen att fortsätta utvecklas i Norrbotten. Vi är bara i början av den digitala revolutionen, säger Anders Berglund.
Det bekräftas av digitaliseringsministern Peter Eriksson (MP), som beskriver Norrbotten som en stor vinnare i digitaliseringen.
– Det är en förändrande kraft i samhället och den går otroligt fort. En av de största utmaningarna i det är att utbildningsväsendet måste hänga med, säger Eriksson.
– En annan förändring är övergången till hållbar och förnybar energi, där Piteå också ligger i framkant. Vind- och vattenkraft är en grund för de stora förändringar som sker just nu, säger Peter Eriksson.
Som ett problem framhåller han ojämställdheten i IT-branschen.
– När jag ser mig omkring här just nu så ser jag nästan bara män. Om Sverige ska bli ett av de bästa landen i världen på digitalisering så måste vi ta tillvara på hela befolkningens kompetens, det räcker inte med halva, säger han.