Migrationsverket: ”Vi kan inte ändra domen”

Familjen Marklund vill att Maria Gevokiyan tillsammans med sin biologiska familj ska få stanna i Sverige. Men enligt Migrationsverket är den chansen väldigt liten.

Piteå2014-04-29 22:00

Tvååringen har varit familjehemsplacerad under större delen av sin livstid. Nu utvisas hon och hennes biologiska familj, som består av hennes bror och föräldrar, från Sverige till Armenien. Trots att de inte kan ta hand om henne.

– Det är helt enkelt så lagstiftningen ser ut. Det är flera olika faktorer som vägs in. Vi ser till hela familjens bästa. Man väger inte mot att det är bättre i Sverige än i Armenien, säger Daniel Johansson, enhetschef på Migrationsverket.

Ärendet har överklagats tre gånger vilket innebär att det inte finns någon laglig rätt att häva beslutet. Därför är familjens hopp att Migrationsverket ska ta upp ärendet igen.

– Om det rent hypotetiskt dyker upp några nya omständigheter så får vi ta ställning till det då. Men det har nyligen provats av Migrationsdomstolen och vann laga kraft där. Så de förhållandena som var då är vi bundna av och vi kan inte gå in och ändra domen.

Finns det någon möjlighet till att det tas upp igen?

– Den möjligheten finns i alla ärenden men det är undantagsfall och vi har inget öppet ärende i den delen i dagsläget utan nu är vårt fokus på att ordna resan och mottagandet i hemlandet, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om