Mer Piteåmat i ny kokbok

Lagom till jul kommer en uppföljning av den populära Piteåkokboken. Också den här gången bygger den på Piteåbornas egna recept, bland annat från några av de mer kända profilerna i kommunen.

VINBRÄSSERAT. Åsa Olofsson och Viktor Flinkfeldt fixar vinbrässerad potatis, som ska serveras med örtad lammstek.

VINBRÄSSERAT. Åsa Olofsson och Viktor Flinkfeldt fixar vinbrässerad potatis, som ska serveras med örtad lammstek.

Foto: Jonas Hansson

PITEÅ2008-09-11 06:00
Palt är inte allt eller Så bygger man en Pitebo hette den förra kokboken som Piteås folkhälsoråd gav ut - och som i dag är slutsåld.Nu är det dags för uppföljningen.Naturligtvis finns Pitepalten med också den här gången, tillsammans med ytterligare ett 50-tal recept.I veckan håller elever på Strömbackaskolans restaurangutbildning på att laga till alla maträtter, medan medieelever skriver texter och fotograferar av maten.- Boken cirkulerar kring de fyra årstiderna och varje årstid avslutas med en specialkomponerad festmåltid. Dessutom har lokala profiler som Åsa Persson, Mattias Öhlund och Ulla Eriksson Bergh bidragit med egna recept, säger Linda Wallström, lärare på mediaprogrammet.Fettsnåla
Alla recepten är tillagade fettsnålt enligt tallriksmodellen och restauranglärarna har hjälpt till att modifiera recepten för att de inte ska bli alltför fettdrypande.Nytänkande
- Vi har också prioriterat nytänkande recept, säger Ann-Sofi Lundqvist och Camilla Grankvist, som tillägger att bland de mer populära ingredienserna som Piteåborna har valt återfinns getost, ruccolasallad, lax, rödbetor och pesto.- Den 4 december släpps boken och i samband med det dukar vi upp en mingelbuffet med några av maträtterna här på skolan, säger Ann-Sofi Lundqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!