Masshysteri i konsthallen
Konstgruppen Heptagon, med medlemmar från Luleå och Piteå, fortsätter med produktkonst. För något år sedan handlade det om Malåbrädor som omvandlades till konstverk. Nu har man grävt i containrarna på SCA Packaging Munksund för att hitta material till utställningen En massakonst.
MASSHYSTERI. Hexagon består av Anne Andersson, Katharina J-Berg, Karina Kemi (som gjort konstverket Masshysteri av massaark och emballageband i bakgrunden), Lena Larsson, PA Landström och Ulla Jonsson. I förgrunden en del av Ula Jonssons Svensk cellulosa-anemon, tillverkad av våtstarkt papper, pappershylsor och ändplugg.
Foto: Jonas Hansson
Den här gången har Heptagon valt att samarbeta med SCA Packaging Munksund.-Vi kallar det produktkonst, säger PA Landström och tillägger:-Att vi överhuvudtaget fick idén beror på att vi under skoltiden hade besök av konstnärer från bland annat öststaterna som berättade hur de sökte sig till industrin för att få tag på material.Letade i containrarna
På SCA:s pappersbruk i Munksund tände man genast på idén.-Fast ibland tittade de lite suspekt på oss då vi gick omkring i fabriken och letade bland sopor i containrar och hittade pappershylsor, ändklossar, massaark, emballage och annat som vi lade beslag på, berättar Karin Kemi.Förutom de redan nämnda består konstgruppen också av Anne Andersson, Catharina J-Berg, Lena Larsson och Ulla Jonsson.Resultatet av deras senaste projekt kan nu beskådas på Piteå konsthall, där det i helgen var vernissage med bland annat sång av SCA-kören.SCA:s personal var särskilt inbjudna att bland annat betrakta verk som Masshysteri, Svensk cellulosa-anemon och Lövträdsandar.Benny Strålberg, fotointresserad SCA-medarbetare, är en av de som bistått Heptagon och som också har lärt sig själv en del på vägen.Måla fabriksväggar
-De har en otrolig blick för vad man kan göra konst av och jag har börjat tänka lite som dem. Jag funderar bland annat på att göra ett schackbräde av flis, säger han.Lite kuriöst kan också tilläggas att den så kallade torrändegruppen på bruket också har ett konstverk med på utställningen: Scot Bond.Det består av provlappar från papperet. I samband med kvalitetstester har de i tre till fem års tid klistrats på varandra på en stomme.- De skulle just slänga den och börja på en ny, då vi upptäckte den, säger PA Landström och tillägger att Heptagon redan funderar på nästa projekt.-Vi skulle vilja inkludera arbetarna på exempelvis SCA i ett konstprojekt. Kanske kan vi måla fabriksväggar tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!