drömmar och visionerPlugga eller jobba? Valet kan vara svårt. Under sitt första stopp i Piteå bjöd mässan Utbildning och framtid på en rad aktiviteter. Eventuella frågetecken skulle få en chans att rätas ut. Besökarna fick chans att prova på olika yrken, bolla idéer, tävla och prata med potentiella arbetsgivare.
Under de två kommande veckorna finns mässan även i Umeå, Sundsvall och Östersund. Den riktar sig till alla som söker jobb, utbildningar eller har en önskan om att starta eget företag.
- Vi vill försöka tvätta bort stämpeln att mässan bara är till för ungdomar. Det är personer i alla åldrar som kommer hit. Visst är den största målgruppen ungdomarna men även andra byter spår i karriären, säger Monica Pettersson, projektledare för mässan i Piteå.
För andra året i rad fanns också satsningen Framtidslandet på plats, som bolaget ALMI företagspartner AB står för. Framtidslandets tema i år är bli din egen chef med förhoppningar om att föda fler egenföretagare i Norrbotten.
- Det handlar ofta om okunskap, att tanken på att det går att starta företag inte finns. Vi är här för att vi vill så ett frö hos besökarna, och hjälpa dem på vägen, sade Hans Strandberg, ALMI företagspartner AB.
Prova på
Organisationen Ung företagsamhet var på plats i Framtidslandet. Ola Strand, verksamhetsansvarig, försökte locka ungdomar till montern.
- Vi har tävlingar och godispriser, vi vill få kontakt med ungdomarna. När de pratar med oss är målet att få dem att tro på sig själva och få bättre självkänsla. Det är viktigt för att starta företag på riktigt, sade han.
Vid Försvarsmaktens monter tog Ghodrat Razai, 18 år från Skellefteå, tillfället i akt att prova pansarvärnsroboten. Med den skulle han träffa en simulerad stridsvagn på en simulerad bild. Ghodrat Razai läser på omvårdnadsprogrammet och var positiv till mässan.
- Här finns allt möjligt, det är bra. Det var roligt att prova skjuta, men svårt. Jag blev godkänd i alla fall, sade han glatt.
Stort intresse
Mikael Eriksson, Kapten inom Försvarsmakten var nöjd över dagens intresse.
- Det är folk här hela tiden, det är väldigt roligt. Det finns ett stort intresse för yrket och vi vänder oss främst till dem som går ut skolan nu. Utmaningen är att få dem intresserade av att gå hela vägen till att söka utbildningen, sade han.
För den sjukvårdsintresserade fanns det möjlighet att ta blodprov, sy med sutur eller mäta blodsockerhalten. Therese Marklund, sjuksköterska på akutens intensivvårdsavdelning i Piteå, var vid gott mod.
- Jag tror det finns hopp för sjuksköterskorna, sade hon leende. Intresset är stort och ungdomarna har mycket frågor om yrket. Jag brukar säga att det roligaste är att jag aldrig vet vad dagen har att erbjuda, från lugnet kan plötsligt himlen rasa ner, sade hon.
Blondinbella inspirerade
Varje år finns också en förebild på mässan. I år är det entreprenören och bloggaren Isabella Löwengrip, mer känd som Blondinbella, som ska inspirera ungdomarna. Under sin föreläsning i Piteå berättade Isabella Löwengrip om bloggandet och sina fyra företag. Hennes största tips till publiken var att lägga energi på rätt saker, och inte jämföra sig med andra.
- Koncentrera er på det som gör er lyckliga. Fundera på vad ni är bra på, och på vad som får er att studsa ur sängen klockan 08.00 en måndagsmorgon.
Det man tycker är roligt blir man också bra på, sade hon.
Tre naturstuderande tjejer, Sofie Ye, Frida Åström och Frida Berg, tyckte att det var skönt när arbetsgivare och idésprutare var samlade på ett och samma ställe.
- Det är bra att vi får träffa folk i verkligheten, man vet inte när informationen på internet är uppdaterad senast. Sedan är det bra att folk haffar tag i oss här, då får vi veta saker som vi inte trodde skulle väcka intresset, något som vi kanske inte skulle ha sökt efter på internet, sade de.