Mässa med massaj inslag

Det var kö redan på fredagmorgonen ? innan Nolias höstmässa hade slagit upp dörrarna.
Det om något får anses vara succé på förhand.
Inne på mässan väntar bland annat möte med en afrikansk massaj, chokladprovning och ett besök i de rosa bussarna.

PITEÅ2005-10-29 06:30
Vid entrén till Nolias Höstmässa möter studenter från upplevelseproduktionsutbildningen på Musikhögskolan upp för att bjuda på pepparkakor med ädelost och julglögg.<br>Studenterna har också haft stor del i utformningen av mässans vingård, där Restaurang Bryggargatan tillsammans med Munskänkarna i Piteå bjuder på vinprovning tillsammans med spanska tapas.<br>&nbsp;? Det passar särskilt bra till Alsaceviner, eftersom den fruktiga smaken går bra ihop med kryddstark mat, konstaterar Eric Fargeas från vinodlarkollektivet Kientzheim-Kaysersberg, som producerar 1,5 miljon flaskor vin varje år, varav ungefär tio procent går på export.<br>Vitt vin dominerar<br>Bland annat till Cave Du Vineum, Norrbottens enda aktiva vinimportör i Vidsel, ett företag som drivs av Marie Grankvist.<br>Eric Fargeas beskriver Alsacevinerna som huvudsakligen torra och fruktiga, även om det också finns sötare varianter och mousserande vin.<br>&nbsp;? Vitt vin dominerar, men vår vingård gör också ett rött vin, berättar han.<br>För den som vill provsmaka vinerna från Kientzheim-Kaysersberg och andra vingårdar blir det tillfälle under helgen, bland annat i kombination med chokladprovning under ledning av chokladkännaren Maja Berthas.<br>Höstmässan lockar också med olika sorters mat.<br>Exempelvis från Trundöbagarn, som har med sig två helt nya brödsorter, som beräknas vara ute på marknaden om några veckor.<br>&nbsp;? Det är fullkornsbröd, mjukbröd och hårt tunnbröd. Fullkorn är inne just nu, men man mår också väldigt bra av det, säger delägaren Maria Holmgren och berättar att bageriet beställt nya maskiner som kommer att utöka produktionen med 40 procent.<br>På äventyrsfronten finns det bland annat möjlighet att göra ett besök i en av världens 23 rosa bussar ? ett koncept utvecklat i Sundsvall, där företagets ägare hör hemma.<br>Maria Höglund, som arbetar åt Rosa bussarna och varit med på många olika turer, beskriver det som en upplevelse.<br>&nbsp;? En resa varar från några veckor till uppåt nio veckor och man är oftast runt 30 personer som äter och sover på bussen, berättar hon.<br>Safariföretaget Anderson?s African adventures erbjuder i stället jeepsafari.<br>På deras expeditioner kan man bland annat få träffa Nyangusi Stanley Sirikwa från Massajland, gränslandet mellan Kenya och Tanzania.<br>Äter inte vilda djur<br>För närvarande befinner han sig ett halvår i Stockholm för att studera och det gjorde att han hade möjlighet att åka upp till mässan i Piteå.<br>&nbsp;? Vi tycker om turister som respekterar vår kultur och inte bara är ute efter att fotografera oss. De kanske vill lära sig massajdans eller se hur vi bor och det visar vi gärna, säger han.<br>Han berättar också att massajer inte äter vilda djur eller grönsaker.<br>&nbsp;? Vi respekterar naturen. Om vi exempelvis åt zebra vet man inte om zebrorna skulle överleva och om vi åt grönsaker skulle vi ta maten från djuren. Därför äter vi bara tama djur ? kor, getter och får och deras mjölk, konstaterar han och tillägger att möjligtvis kunde renkött gå an ? om renar räknas som tamdjur.<br>Spanskt inslag<br>Även Spanien ser till att synas på mässan.<br>Bland annat deltar spanska turistbyrån och det svenskgrundade mäklarbolaget Masa, som Peder och Annika Sunna arbetar åt genom sin agentur Securysol.<br>Paret kommer närmast från Arvidsjaur, där Peder Sunna arbetade som officer fram tills dess K4 lades ned.<br>Då gick flytten till Torrevieja med 320 soldagar per år.<br>&nbsp;? Vi förmedlar alla sorters boende på Costa Blanca och det är många svenskar som vill bo där. Det är en oerhört expansiv region där det just nu byggs ett nytt sjukhus, konserthus och ett stort shoppingcentrum, berättar de.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om