Manifestation mot slaveriet

Centrum mot rasism, Afrosvenskarnas riksförbund och Delegationen för mänskliga rättigheter arrangerar på tisdagen en manifestation mot slaveriet. Det är då på dagen 160 år sedan den svenska staten friköpte den sista svenskägda afrikanska slaven på Saint Barthélemy i västindien, den ö som i dag är Piteås vänort.

PITEÅ2007-10-09 01:45
Centrum mot rasism vill att den 9 oktober ska bli en årlig svensk minnesdag, till minne av slavhandeln.- Den svenska handeln med afrikanska slavar är en mörk del av vår historia som alltför länge har gömts undan. Sverige hade slavkolonier både i nuvarande Ghana och på den västindiska ön Saint Barthélemy, säger Hewan Temesghen, ordförande för Centrum mot rasism, i ett pressmeddelande.Hon fortsätter:- Mellan 1600-talet och 1800-talet genomfördes över 50 svenska slavskeppstransporter. Sverige var en huvudexportör av det järn som användes i slavhandelstransaktionerna på den afrikanska kusten och för att fjättra slavarna. Den transatlantiska slavhandeln är grundvalen som den moderna rasismen bygger på.Piteå planerar inget
Gerd Sävenstedt, informatör på Piteå kommun och ansvarig för Piteås vänortssamarbeten, konstaterar att det inte är planerat några aktiviteter från Piteå kommuns sida med anledning av minnesdagen.-Nej, jag visste inte ens om det här, säger hon till Kuriren.I Stockholm uppmärksammas dagen dock med tal av bland annat Hewan Temesghen, integrationsminister Nyamko Sabuni, Elisabet Qvarford från Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige och riksdagsledamot Ingvar Svensson (kd). FN har genom en resolution utsett 2007 till minne av den transatlantiska slavhandeln eftersom det då är 200 år sedan den största slavhandlarnationen, Storbritannien, förbjöd slavhandeln med afrikaner. Det konstaterar Centrum mot rasism i sitt pressmeddelande, där man också tillägger att FN:s medlemsländer under året förbundit sig att uppmärksamma "detta historiska brott mot mänskligheten".I Sverige har Delegationen för mänskliga rättigheter fått regeringens uppdrag att i samverkan med afrikanska organisationer och organisationer som verkar för mänskliga rättigheter uppmärksamma 200-årsminnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!