Måltidsutredning i Piteå kritiseras

? Nej, nej, nej.
Det remissvaret lämnar personalen på Österbos storkök till den måltidsutredning som kommunen låtit göra.
? Samtliga förslag innebär sämre kvalitet och service, säger Birgit Henriksson, köksansvarig.
Den 15 oktober ska
remissvaren på Piteå kommuns måltidsutredning vara inlämnade.

PITEÅ2004-09-22 06:30
Innan årets slut ska kommunfullmäktige ta ett beslut om den framtida storköksorganisationen i skola, barnomsorg och äldreomsorg, där det i dag finns totalt 83 enheter i form av centralkök, <br>tillagningskök och mottagningskök.<br> ? Det finns fem olika förslag, varav ett innebär oförändrad organisation, men mindre personal. Samtliga förslag innebär en besparing på drygt fem miljoner kronor, säger Mona Lundström, som håller i utredningen på socialkontoret.<br>Hon har hittills fått in två remissyttranden.<br>Ett från elevkåren på Strömbackaskolan, som pekar på att maten blir fräschare om transporterna inte blir så långa.<br>Det andra från förskolan <br>Cypressen, som hyllar förslaget från utredaren Mats Andersson på Storsköksplanerarna om att leverera kyld mat i stället för dagens varma, eftersom det ger större flexibilitet i serveringen.<br>De förslag till organisationsförändringar som läggs fram handlar om centralisering i olika kombinationer.<br>I den mest långtgående varianten föreslås Österbo bli centralkök för alla äldreboenden och förskolor, medan Christinaskolan skulle bli centralkök för alla grundskolor.<br>Fördelar med kyld mat<br>Båda enheterna skulle enbart producera mat som kyls ned.<br>Dessutom skulle Strömbackaskolans gymnasium få fortsätta laga sin egen mat.<br>De övriga alternativen handlar om tre, fyra eller sex centralkök. Också i de fallen skulle kyld mat levereras, förutom där centralköken är förlagda, där varm mat skulle fortsätta serveras.<br>Mona Lundström menar att det finns klara fördelar med kyld mat. Hon pekar på att kommunen i dag inte klarar Livsmedelsverkets krav på varmhållningstider för den mat som levereras till egna boenden.<br>Tio jobb i fara<br> ? Potatisen förlorar exempelvis näringsvärde av att varmhållas för länge, säger hon.<br>Mona Lundström konstaterar också att oavsett vilket förslag som blir verklighet handlar det om cirka tio färre tjänster.<br> ? Förhoppningen är att kunna lösa det utan uppsägningar, via naturlig avgång och genom att vi i avvaktan på beslutet inte tillsatt några nya tjänster då personal har slutat.<br>Personalen på Österbo är inte lika entusiastiska till de föreslagna förändringarna.<br>Eget förslag på gång<br> ? Vi är emot samtliga förslag och håller på ta fram ett eget. Vi inser att det är nödvändigt med en personalminskning, men det går att lösa på andra sätt, säger Birgit Henriksson, köksansvarig.<br>Hon säger att Österbo kan tänka sig viss samordning med närbelägna förskolor, men absolut inte vill laga mat åt skolorna.<br> ? Och att vi skulle laga mat för 2.400 personer i stället för dagens 500 är uteslutet. Det säger vi nej, nej, nej till. Både matens kvalitet och servicen till våra kunder skulle försämras. Jag har talat med många försäljare som sett baksidorna av liknande förändringar till storproduktion på andra håll. ?Hur kan ni vara så tokiga?? säger de.<br>Birgit Henriksson tror inte heller att det är någon fördel med kyld mat.<br> ? Nej, vi tror att det blir sämre kvalitet. Dessutom skulle vi skicka ut mat för flera dagar till de som bor hemma. Risken är att dem äter upp allt på en gång, eller att de äter mat som stått väldigt länge i kylskåpet.<br>Hon säger att personalen är med på besparingar, men vill göra det på sitt sätt.<br> ? Stäng Källbo som har minsta köket i stan, och renodla verksamheten på de olika köken. Dessutom kan man stänga restaurangerna på äldreboendena och låta de boende äta på sina våningar.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om