Piteå närsjukvårdsområde har tagit fram ett introduktionskoncept för läkare som utbildats i andra länder i Europa. Det har hittills resulterat i två ST-läkare till närsjukvårdsområdet och ytterligare tre är på gång.
Överläkare Catharina Lysell-Bergström vid Piteå sjukhus berättar att när svenskar som studerar till läkare i Europa är klara med sin utbildning får de svensk läkarlegitimation. Men de flesta har ringa erfarenhet av svensk sjukvård och de kommer inte heller i fråga för AT.
I Piteå närsjukvårdsområde ingår medicin-rehab, akutsjukvård, allmänmedicin och psykiatri. Klinikerna gick ihop och satte samman ett utbildningspaket, Pre-ST-programmet.
– Inom ramen för pre-ST-programmet erbjuder vi ett års anställning med tjänstgöring på var och en av de fyra klinikerna, berättar hon och fortsätter:
– Vi är stolta och glada över att kunna erbjuda en strukturerad väg in i svensk sjukvård. Närsjukvårdsledningen i Piteå var kloka nog att prova anställa personer som kommer från utlandsutbildning och för att få inskolningen till svensk sjukvård har de tjänstgjort på klinikerna. Vi hoppas att de ska trivas så bra att de vill stanna.
– På medicinrehab behöver vi anställa två ST-läkare per år och behovet är ännu större inom psykiatrin.
Anna Uppström går Pre-ST-programmet. Hon kommer från Ljungskile och har studerat till läkare i Riga.
– Jag har fått tid på mig att komma in i det svenska sjukvårdssystemet, som på flera sätt skiljer sig från det lettiska, säger hon.