Lunnefågel eller haj till middag?
Kockar från 17 olika nordliga platser medverkar i den stora kokbok som lanseras i anslutning till EU-projektet Northern Coastal Experience. Jón Óskar Árnason, kökschef på Restaurang Bryggargatan, har varit kulinarisk rådgivare, på matresan som bland annat gjort stopp på Grönland, Island, Shetlandsöarna och kanadensiska Labrador.
Just nu pågår avslutningskonferensen på Island med bland annat Mona Lundberg från kultur- och fritidsförvaltningen i Piteå och Camilla Rydbjörk från fritidsförvaltningen i Luleå närvarande.
Norce står för Northern Coastal Experience och är ett EU-projekt inom norra periferi-programmet med 17 samarbetspartners i Sverige, Norge, Finland, Island, Grönland, Färöarna, skotska Orkney- och Shetlandsöarna samt kanadensiska Labrador.
- I Luleå och Piteå har vi fokuserat på skärgårdsaktiviteter, byggt övernattningsstugor och spångar, satt upp skyltar och så vidare, berättar Per Lenndin, avdelningschef för park- och anläggningar i Piteå kommun.
Stor matresa
Dessutom har de tre svenska kommunerna tillsammans med Kalajoki i Finland gjort en gemensam turistbroschyr och medverkat i en skrift om träbåtar.
Som en storslagen avslutning på projektet kan till sist läggas samarbetet kring en kokbok med det svensk-finska bokförlaget A la carte-böcker, något som dess svenska delägare, Erik Hornmalm i Haparanda, konstaterar är förlagets största projekt någonsin.
Det var i fjol sommar som han själv, i egenskap av textförfattare, begav sig på en stor matresa tillsammans med bokförlagets andre delägare, den finske fotografen Manne Stenros och Jón Óskar Árnason, kökschef på Restaurang Bryggargatan i Piteå, som fungerat som kulinarisk rådgivare.
Det ha resulterat i praktverket Northern Coastal Inspiration, som tryckts i 12.000 exemplar i fem olika språkupplagor.
Resan har passerat alla de 17 platser som varit med i Norce-projektet och enligt Jón Óskar Árnason var det ett mycket intensivt upplägg, där man tillsammans med lokala kockar och husmödrar tog fram recept, tillagade maten gemensamt och sedan körde ut de färdiga rätterna till natursköna platser för fotografering.
Upplevelse på Orkneyöarna
Bland de mer exotiska recepten hör de på lunnefågel, haj och säl.
- Alla råvaror går inte att få tag på om man vill göra recepten själv, men de går oftast att byta ut och de kan om inte annat fungera som inspiration, säger Jón Óskar Árnason, som lyfter fram sälcarpaccion från Island som sin favorit.
- Den roligaste upplevelsen var på Orkneyöarna, där vi wokade krabba och grillade hummer och pilgrimsmusslor, som sedan avnjöts med en härlig champagne, berättar han.
Det finns också en "värsta smakupplevelsen" ...
- Ja, det var de skinniga och feta ryggfenorna från småval som de grönländska barnen äter som snacks.
Tilläggas kan att från Piteå bjuds på recept på åkerbärsparfait samt fläskrullad renfilé med inbakad björnlägg från Lillpite och från Luleå på laxbakelse samt stekt strömming panerad med västerbottensost serverad med löjrom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!