Lockout stoppar arbetet i Piteå hamn

Den 29 januari riskerar en lockout från branschorganisationen Sveriges hamnar att stoppa all lossning och lastning vid Piteå hamn.

Träder Sveriges hamnars lockout i kraft den 29 januari stoppas den dagen all lossning och lastning.

Träder Sveriges hamnars lockout i kraft den 29 januari stoppas den dagen all lossning och lastning.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2019-01-18 19:03

Bakgrunden till den konflikt som pågått länge mellan branschorganisationen Sveriges hamnar och fackliga Svenska hamnarbetareförbundet är det som hände i Göteborgs hamn 2016. Danska APTM som sköter containerhanteringen i hamnen ville enbart teckna avtal med facket Transport trots att de flesta som arbetar i hamnen är anslutna till Hamnarbetareförbundet.

Det har hela tiden hävdat att det vill teckna eget kollektivavtal med Sveriges hamnar, men arbetsgivaren har sagt sagt nej. Sveriges hamnar vill enbart teckna hängavtal kopplat till Transportarbetareförbundet.

– Vilket vi inte kan acceptera. Det innebär att arbetsgivaren inte är skyldig att förhandla med oss.Vi blir totalt utestängda, säger Amanda Kappelmark vid Hamnarbetareförbundet.

– I april 2018 införde Sveriges hamnar en utestängningspolicy som gör att vi som fack inte får bedriva fackligt arbete under arbetstid, vi får inga lokaler och våra skyddsombud får inte verka på arbetsplatsen, exemplifierar Amanda Kappelmark.

Skälet till det är att det råder ett avtalslöst tillstånd.

– Så har det varit sedan dess. Vi har förhandlat och mötena avslutades 19 december förra året i oenighet. Efter det varslade vi om konflikt som bland annat berör hamnarna i Skellefteå, Piteå och Luleå. Varslen omfattarblockad mot övertidsarbete, nyanställning, och inhyrning under kvällar och nätter. Övriga hamnar i Sverige påverkas av punktstrejker, säger hon.

Sveriges hamnar har svarat med lockout den 29 januari i hamnarna i Bottenviken..

– Då stängs verksamheten vid bland annat Piteå hamn, säger Amanda Kappelmark.

Strax före veckoslutet kom Transportarbetareförbundet med ett pressmeddelande där det kritiserar Hamnarbetareförbundet för att agera oansvarigt och att det riskerar verksamheten.

”Det drabbar svensk import och exportindustri. I förlängningen klimatet om fler transporter flyttas över på väg”, skriver Peter Winstén, avtalssekreterare vid Transportarbetareförbundet.

– Jag är förvånad över det i ett läge där arbetsgivaren väljer att trappa upp konflikten, kommenterar Amanda Kappelmark.

Läget just nu är att på fredagen utsåg Medlingsinstiutet tre medlare.

”Konflikten har hittills kostat Sverige miljardbelopp. Hamnarbetarförbundets varslade stridsåtgärder är förödande för landet. Vi välkomnar därför medling och sätter stor tilltro till medlarnas gedigna erfarenhet och kunskaper”, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd Sveriges hamnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om