Lindfors: Så ser havsbadets avtal ut

200 rum och 96 bungalows av Pite havsbad hyrs ut som asylboende, upp emot 1 400 personer kan vara där. "Vi har kapacitet över på vinterhalvåret", säger Tobias Lindfors.

Tobias Lindfors.

Tobias Lindfors.

Foto: Petra Isaksson

Piteå2016-01-19 15:17

Videon är inte längre tillgänglig

Det ska bli ett utbildnings- och boendecentrum av delar av havsbadet, säger Lindfors. Början kommer den 1 februari.

Kuriren kan presentera avtalet mellan Migrationsverket och de nya ägarna av Pite havsbad, med företagaren Tobias Lindfors i spetsen.

Avtalet var alltså klart när det på förvintern kungjordes att havsbadet fått nya ägare?

– Ja, det var det, men det var sekretessbelagt.

Uppgörelsen mellan havsbadets nya ägare och Migrationsverket gäller i fyra år.

Cirka 200 rum i hotellet (ungdomshotellet) till höger om restaurangdelen hyrs ut. Sak samma med 96 bungalows och viss del av konferensanläggningen. Uthyrningen gäller 20 augusti till 5 juni, årligen.

– Det är ett vanligt hyresavtal, alltså inte ett avtal med dagsersättning utan vi hyr ut i fyra år, oavsett beläggning från Migrationsverket. Hur många som kommer att vara där är en sak Migrationverket ska svara på, men säg mellan tusen och fjortonhundra personer. Vi gör det här för att vi har kapacitet över på vinterhalvåret. Övriga delar, alltså glashotellet och familjedelen bredvid samt campingen fortsätter som vanligt. Sommartid friläggs hela havsbadet och då kommer asylboendena att föras över på närliggande anläggningar, för sommaren är havsbadets tid, säger Tobias Lindfors.

Pite havsbad är ett stort varumärke för turism i Norrland, med rötter ända tillbaka till 1950-talet.

Tar ni inte bort det?

– I dagens kristtider känns det naturligt att ställa upp. Och vi vill visa att det här går att kombinera. De hyr in sig och ska ha många aktiviteter. Det här ger många jobb, det talas om tjugo, trettio. Samtidigt får vi möjlighet att göra satsningar, vi bygger en skybar längst upp i glashotellet och har ett stort nöjesprogram för sommaren. Med det vi har kvar, cirka 200 rum och andra delar kommer vi fortsatt att vara störst i Norrland på konferenser.

Så blev affären

Efter att Pite Havsbad Group, med Hilding Holmqvist, sålt Pite havsbad kom Norrbottens hotellkarta att ritas om. Så här blev resultatet hos köparen Tobias Lindfors och säljaren Hilding Holmqvist, med familj:

Storkoncern 1

Koncernen Studentconsultinginvest, med 1,5 miljarder kronor i omsättning, ägs av Tobias Lindfors (67 procent) och Jan Aspvik (33). Koncernen har tre dotterbolag, enligt nedan:

Swedish LaplandDMC: Ägt av Studentconsultinginvest (100 procent). Tobias Lindfors är ordförande. Företaget ska sälja in de egna hotellen Nordkalotten och Pite havsbad och samarbeta med Kristoffer Lundströms hotell, alltså Laponia i Arvidsjaur, Malmia och Stadshotellet i Skellefteå samt ett kommande hotell i Skellefteå.

Studentconsulting: Ägs av Studentconsultinginvest (66 procent), Rune Andersson (32) och övriga (2).

Utbildningsföretaget Miroi: Ägt av Studentconsultinginvest (88,75 procent) samt övriga styrelseledamöter (11,25)

Storkoncern 2

Efter försäljningen av Pite havsbad ombildas denna stora hotellkoncern.

Nytt namn blir HH Group.

Kvar finns hotellen Bodensia, Storforsenhotellet, Rest and fly på Arlanda, Piteå Stadshotell, Arctic i Luleå samt driften av ClarionSense, Luleå.

Tillkommer: Ett hotell med 216 rum ska byggas i Umeå.

Tillkommer: Ett nytt hotell ska byggas i Skellefteå. HH Group blir fastighetsägare men ska inte stå för driften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om