Nya energikrav och vägslitageskatt. Politikens nya spelregler för företag och industrier förnyas ständigt. De kräver tid och pengar för att förverkliga. Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks bygg, har därför en tydlig vädjan till regeringen.
– Stabilitet i regelverket så att man som industriell producent vet vilka villkor vi har att förhålla oss till – under relativt lång framtid framför oss, säger han.
Det är svårt att anpassa stora industrier till nya regelverk. Särskilt om kraven kommer plötsligt eller ritas om med kort varsel.
– Jag är inte emot förändringar. Men förändringar måste komma planerat så att vi hinner anpassa oss. Vi vill göra produktionen klimatsmartare, effektivare och vassare. Men det måste ske i en sorts framförhållning så att man hinner förändra sin produktion.
Lindbäck pekar exempelvis på energikraven för att minska klimatutsläppen.
– De blir vassare. Inget fel i det. Men de måste man veta det. Så att vi kan producera kostnadseffektivt ändå.
Ett annat exempel är debatten om vägslitageavgifter för tunga lastbilar. Regeringen slopade förslaget i vintras, men om det tas upp i framtiden skulle det slå mot Lindbäcks.
– Vi drabbas ju av det och det landar ju rakt ned i kundens fickor. Vi ser inte någon jättestor fördel i det riktigt nu, säger Stefan Lindbäck.
Peter Eriksson har förståelse för företagarnas önskan om framförhållning.
– Det förstår jag. Det händer mycket och vi har en väldigt aktiv bostadspolitik just nu som förändrar mycket.
Bostadsministern pekar på att regeringens politik också gynnar företag som Lindbäcks. Exempelvis ett framtida regelverk som inte bara kommer ställa krav på låg energiförbrukning i drift, utan också i produktionen.
– Och det kommer att vara en stor fördel för den här typen av företag till exempel.
Är det svårt att lova någon längre framförhållning?– Ja det är ju det. Politiken är liksom inte riktigt säker på det sättet.