Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks bygg, berättar att frågan ständigt återkommit: ”När öppnar ni nästa fabrik?”
– Och då har vi sagt, i flera omgångar: Om tre–fyra år. Men nu är beslutet fattat, och det är väldigt skönt, säger vd:n.
Någonstans på Haraholmen i Piteå, i närheten av Piteå hamns anläggning, kommer den nya fabriken att byggas. Exakt var är inte klart ännu, och det är många saker som hänger i luften.
– Tre saker är klara: Inriktningsbeslutet; att bygga en ny fabrik, att den blir i Piteå och slutligen att den ska byggas så fort det bara går, säger Stefan Lindbäck.
Vice vd Wilhelm Risberg är noggrann med poängtera att det inte är en enskild order, till exempel den jätteorder som Rikshem lagt, som ligger bakom nysatsningen.
– Det handlar inte om något så kortsiktigt, utan vi ser ju en stadigt ökande efterfrågan på industriproducerade bostäder, säger han.
– Vi har länge väntat på en satsning från våra konkurrenter, men den har inte kommit. Så nu väljer vi att satsa i stället. Vi anser att man måste utöka verksamheten för att växa, och det här är sättet vi gör det på, säger Stefan Lindbäck.
Är det en utmaning till era konkurrenter?
– Det kan man säga.
Satsningen innebär att man projekterar för 150 nya tjänster och hoppas hitta många intresserade i närområdet. Främst genom det existerande samarbetet med Luleå tekniska universitet och Strömbackaskolan.
– Det är ju en angenäm utmaning vi står inför. Dels att hänga med i den tekniska utvecklingen, dels rekryteringen av personal, säger Wilhelm Risberg.
Finns det 150 personer med den kompetens som ni efterfrågar i Norrbotten?
– Självklart, det måste vi ju tro. Och det ligger ju hos oss att visa att vi är en plats för duktiga personer att arbeta på. Sedan finns ju en förväntning från oss att skolorna kan anpassa utbildningen till marknaden, så att säga, säger Stefan Lindbäck.
Samtidigt vill man inte låsa sig vid att endast rekrytera från LTU och gymnasierna i Norrbotten utan öppnar för andra rekryteringsbaser.
– På vårt fabriksgolv i dag, så ser vi en stor mångfald av kön och landursprung. Och det är viktigt för oss, för vi ser ju att samhället ser ut på det sättet och vi måste vara ett genomsnitt av samhället. För våra kunder kommer från alla delar av samhället och vår produkt är ju för dem.
Ulrika Nilsson, vd för Piteå hamn, välkomnar satsningen, och redan i år har företaget satsat 60 miljoner på et utbyggnation av området.
– Vi ser det ju väldigt positivt att man väljer att lägga verksamheten på Haraholmen. Och vi satsar för fullt på att bygga ut från hamn till logistikcentrum för att hantera den ökade efterfrågan på export och import. Den här satsningen stärker vår plan.