Larmrapport avslöjar hoten mot unga flickor

Rapporten är alarmerande. Den visar att unga flickor utsätts för våld, hot och sex mot sin vilja. Nästan varannan tjej har någon gång fått en dickpick eller annan bild av sexuell natur. "Jag tror inte att det här är något som är unikt för Piteå", säger barnmorskan Ingela Norén.

Sammanställningen av frågeformuläret Sexit ger en oroande bild av unga flickors vardag i Norrbotten. 40 procent av svaren avslöjar att flickorna har utsatts för tafsningar eller fått bilder av sexuell natur skickade till deras mobiler utan deras samtycke.

Sammanställningen av frågeformuläret Sexit ger en oroande bild av unga flickors vardag i Norrbotten. 40 procent av svaren avslöjar att flickorna har utsatts för tafsningar eller fått bilder av sexuell natur skickade till deras mobiler utan deras samtycke.

Foto: Gorm Kallestad

Piteå2021-04-16 06:00

I november 2019 började ungdomsmottagningen i Piteå att använda ett frågeformulär för att identifiera personer som är i behov av vård och stöd. Det är framtaget av region Västra Götaland och består av 22 frågor om sexuell hälsa samt erfarenhet av våld.

– Vi tycker att det är ett bra verktyg som hjälper oss att prata om svåra saker som fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Vi vet i dag att det är vanligt att unga flickor är utsatta i sin vardag och i behov av stöd och hjälp, berättar Ingela Norén.

Undersökningen vänder sig till unga i åldrarna 12-25 år som uppsöker ungdomsmottagningen för ett drop-in-besök eller för att skaffa sig preventivmedel. 

Deltagandet är frivilligt, men varje svarsformulär blir grunden för ett fortsatt samtal med kuratorer eller barnmorskor.

Nu har läkaren Peppi Nash sammanställt 300 av svaren. Summeringen ger en unik inblick i norrbottniska flickors vardag.

120 flickor uppger att de någon gång - utan att ha bett om det - fått bilder av sexuell natur eller ha blivit utsatt för tafsning. Det motsvarar 40 procent av svaren.

Det första året var personalen förvånade över det höga utfallet.

– Frågeformuläret har gett oss underlag till en bra dialog med både killar och tjejer. Det är uteslutande tjejer som får den här typen av bilder. En del skrattar och skickar bilden vidare, medan andra upplever det som något otäckt och äckligt. Det verkar som om många unga inte känner till att det är en olaglig handling att skicka sexuella bilder till någon som inte gett sitt samtycke, säger Ingela Norén.

Därför har ungdomsmottagningen genomfört riktade insatser mot elever i årskurs sex och sju i Piteå. 

– Det är viktigt att skolor och ungdomsmottagningen kan hjälpas åt för att åstadkomma en förändring. Det är inte okej att tafsa på någon annans kropp.

Undersökningen kartlägger också sexuell hälsa.

26 kvinnor uppger att de har avsiktligt använt sex för att skada sig själv eller hantera jobbiga känslor.

36 har svarat att de har erfarenheter av fysiskt våld, vilket omfattar slag, sparkar eller luggning.

17 har någon gång haft sex mot sin vilja. Det omfattar bland annat tjatsex.

– Här kan det finnas ett stort mörkertal. Jag misstänker att det kan vara fler, säger barnmorskan Ingela Norén. 

Fem kvinnor uppger att de tagit emot pengar för en sexuell tjänst. I två fall handlar det om en hemsida där kvinnan självmant lagt ut bilder eller videoklipp mot ersättning. En av de svarande har uppgett att hon satt in en kontaktannons på en sugardatingsida, där män erbjuder ersättning eller gåvor för att komma i kontakt med unga kvinnor.

– Minst tio har fått frågan, men tackat nej till betalning för en sexuell tjänst. Det handlar inte alltid om erbjudande om pengar, utan det kan lika gärna vara alkohol, hotellvistelse, skjuts, smink eller en handväska, berättar Ingela Norén.

Det verkar inte vara lätt att vara tjej i dag?

– Nej, verkligen inte. För oss på ungdomsmottagningen är frågeformuläret ett sätt att få igång ett samtal med unga människor om samtycke. Vi rekommenderar även skolhälsovården och andra kommuner att använda samma metod.

Frågeformuläret Sexit används sedan 2018 på ungdomsmottagningen i Luleå, men efter kontakt har personalen valt att inte medverka i artikeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!