Länets nya matmecka

Piteå lanserar sig som länets nya matmecka. Tanken är att göra kommunen till ett gastronomiskt centrum genom att etablera ett kocklag i absolut toppklass. Satsningen drar igång på Piteå dansar och ler då tävlingen Årets kockduo genomförs.

PITEÅ2005-06-23 06:30
Det är Jon Oskar Arnasson, kock och en av ägarna till gourmetrestaurangen Bryggargatan i Piteå, som står bakom idén om ett kocklandslag.<br> ? Men jag har inte vetat hur jag skulle gå vidare förrän jag träffade Piteå dansar och ler för tre veckor sedan. På den tiden har allt utkristalliserat sig, konstaterar han.<br>Allt drar igång på lördagens Piteå dansar och ler, då fem tävlingskök ska monteras upp framför stora scenen på dagtid.<br>Där ska kocklag bestående av två kockar, som också får tilldelat varsin praktikant från Strömbackaskolans restaurangprogram, tillaga en tvårätters festivalmeny i gourmetklass.<br>Höjer kvaliteten<br>Tävlingen har döpts till Årets kockduo och i framtiden är den tänkt att bli internationell, men i år blir det bara kockar med Piteåanknytning som får tävla.<br> ? Vi har tidigare alltid haft en stor bredd på Piteå dansar och lers matutbud, med många internationella rätter, men nu höjer vi också kvaliteten ytterligare ett snäpp, konstaterar AnnaCarin Johansson, VD, och Tomadj Karimi, projektledare, på Piteå dansar och ler.<br>Vinnarlaget får åka på två veckors restaurangpraktik på en gourmetrestaurang i Danmark.<br>De tre lag som placerar sig främst kvalificerar sig också direkt in till Piteås nya kocklag, som kommer att coachas under hela året av Jon Oskar Arnasson i syfte att höja gourmetstatusen.<br> ? Om Piteås politiker åker på någon mässa eller liknande i södra Sverige ska de kunna ta med sig någon från kocklaget som kan laga mat och göra Piteå känt i det avseendet, säger Jon Oskar Arnasson.<br> ? Precis som man i dag åker till Piteå för att gå på festival ska folk lockas hit för att äta mat, säger Tomas Riklund, marknadsföringsansvarig åt Piteå dansar och ler.<br>In i matens värld<br>Piteå dansar och ler, som nu har tar steget in i matens värld på allvar, planerar också att under lördagen genomföra ett världsrekordförsök i att äta brylépudding, crème brûlée, vilket för övrigt är Restaurang Bryggargatans specialitet.<br> ? Alla besökarna kommer att få hjälpas åt att sätta rekordet, lovar AnnaCarin Johansson.<br>Dessutom har Piteå dansar och ler gått samman med Nolia under årets Höstmässa, som har tema mat och vin, och där kommer bland annat det nya kocklaget att finnas representerat. När mässan är slut väntar festligheter ute på stan med bland annat gourmetupplevelser på stans krogar.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om