Handräckning kunde ha slutat med dödlig utgång

När den psykiskt sjuka kvinnan gick till attack med kniv var områdespolisen Emma Svensson nära att skjuta henne. Händelsen har berört Emma Svensson djupt och när kvinnan nu döms rivs känslorna upp igen. "Det är det tuffaste jag varit med om."

Områdespolisen Emma Svensson blev väldigt påverkad av händelsen när hon nästan var tvungen att skjuta en person i nödvärn. "Det är den mest extrema situationen jag upplevt i tjänsten", säger hon.

Områdespolisen Emma Svensson blev väldigt påverkad av händelsen när hon nästan var tvungen att skjuta en person i nödvärn. "Det är den mest extrema situationen jag upplevt i tjänsten", säger hon.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2022-05-06 20:29

Det var i slutet av oktober 2020 som polisen fick ett larm om en kvinna som mådde psykiskt dåligt. Emma Svensson och en kollega åkte ut till bostaden och samtalade med den upprivna kvinnan i ungefär en timme.

– Jag och kollegan tömde hela kunskapsbanken. Vi gjorde allt vi bara kunde, säger Emma Svensson.

Kvinnan blev alltmer upprörd och när det blev tal om handräckning till akutpsykiatrin blev hon utåtagerande. På rättegången som nyligen hölls berättade poliserna att kvinnan greppade en kniv och gjorde utfall mot dem. Emma Svensson lyfte sitt tjänstevapen och riktade pistolmynningen mot kvinnans bröst redo att trycka av.

– Jag höll på att skjuta henne. Det var så jävla nära. Det är det tuffaste jag varit med om, säger Emma Svensson.

Under 40 minuters tid stod hon med draget tjänstevapen och försökte få kvinnan att lägga ned kniven. Trots att kollegan pepparsprayade kvinnan i ansiktet vägrade hon lägga ned den, i stället greppade hon ytterligare en kniv och gjorde utfall.

– Till slut fick vi hjälp av en patrull från Boden. Även en helikopter gick ned för att stärka upp, säger Emma Svensson.

undefined
Områdespolisen Emma Svensson blev väldigt påverkad av händelsen när hon nästan var tvungen att skjuta en person i nödvärn. "Det är den mest extrema situationen jag upplevt i tjänsten", säger hon.

Hon berättar att händelsen har berört henne djupt.

– Vi åker dit för att hjälpa en människa och så ställs vi inför det faktum att kanske släcka en annan människas liv. Jag tänker ofta på det här och det är klart att det blir extra känsligt när man träffas i en rättegångssal. Där sitter människan som jag nästan tvingades skjuta, säger Emma Svensson och tillägger:

– Det är på ett sätt traumatiskt. Bara för att jag tar på mig uniformen blir jag ingen Terminator. Jag är fortfarande Emma. Jag tillhör nog dessutom kategorin människor som har mycket känslor. Även om jag har sätt att bearbeta det på så är det klart det påverkar mig.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Nej, inte med de verktyg vi hade där och då. Vi var där i nästan två timmar och gjorde allt vi kunde. Vi vet hur man handskas med folk med psykisk ohälsa, men till slut var våra verktyg helt slut.

undefined
Poliser i yttre tjänst har fått tillgång till elchockvapen i år. Emma Svensson önskar att det hade funnits vid handräckningen 2020 då en kvinna gjorde utfall med kniv.

I dag hade den allvarliga situationen kunnat hanteras annorlunda. Sedan 2022 ingår elchockvapen i polisens utrustning och Emma Svensson önskar att hon hade haft det då.

– Det hade varit ett fantastiskt verktyg en sådan gång. Då hade det kanske inte blivit så allvarligt.

En annan fördel som Emma Svensson ser nu är den mobila akutpsykiatriska ambulans som kan stötta polisen i fyrkantenområdet.

– Teamet har hjälpt oss flera gånger när någon vi möter mår så här pass psykiskt dåligt. Det är ett enormt stöd för oss att kunna ringa personer med specialistkompetens.

Polisens uppgift är att bekämpa brottslighet och öka tryggheten, men en allt växande arbetsuppgift är också handräckningar. Emma Svensson upplever att den psykiska ohälsan i samhället ökar och därmed också antalet ärenden där polisen måste bistå sjukvården.

– Jag har ingen statistik på det, men min känsla är att vi möter fler som lider av psykiska ohälsa, säger Emma Svensson.

I torsdags dömdes kvinnan som attackerade dem till rättspsykiatrisk vård för hot mot tjänsteman. Enligt Luleå tingsrätt är det klarlagt att hon led och fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning. 

– Jag hoppas att hon får må så bra som möjligt utifrån omständigheterna och att ingen igen behöver utsättas för det som hände.

undefined
Polisen avlossar i genomsnitt sina tjänstevapen vid 35 tillfällen varje år, ungefär hälften av dessa är verkanseld och resten varningsskott. Det ska ställas i relation till att det sker cirka 1,4 miljoner ingripanden varje år.
Verkanseld

Under 2020 avlossade polisen i nödvärn skott mot en person vid 21 tillfällen. Samma år avled fem personer av polisens kulor. I de flesta händelser där poliser avlossat varningsskott samt verkanseld uppgavs att personen de ingrep mot led av psykisk ohälsa.

Poliser som arbetar i yttre uniformerad tjänst är i majoritet vid dessa skjutsituationer och de är även den grupp som utför största antalet ingripanden. För att om möjligt undvika dödligt våld har polisen nu fått elchockvapen.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!