Förvaltaren kritiserar kommunen efter mordförsöket

Annika Lahti informerades aldrig om hur våldsbenägen kvinnan hon blev förvaltare åt var. Det kostade henne nästan livet. "Jag kan inte tyda en sådan sjuk människa", säger Annika Lahti.

Annika Lahti är kritisk till överförmyndarnämndens uteblivna internutredning och tycker att kommunen kommit "lindrigt undan".  "De har kommit undan allt ansvar", säger Annika Lahti.

Annika Lahti är kritisk till överförmyndarnämndens uteblivna internutredning och tycker att kommunen kommit "lindrigt undan". "De har kommit undan allt ansvar", säger Annika Lahti.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-05-16 10:32

Region Norrbotten har skickat in en lex Maria-anmälan efter mordförsöket på förvaltaren. Själv är Annika Lahti mer kritisk mot Piteå kommuns överförmyndarnämnd.

 – Jag är inte bitter mot rättspsyk och behandlingen. Jag vet hur svårt det kan vara med sådana där människor och det är många inblandade, men jag tycker att om de kan skärskåda sig och erkänna att man har missat saker så borde kommunen också göra det. Se vad de har gjort för fel och stå för det, för de har kommit undan allt ansvar, säger Annika Lahti.

Chefen på kvinnans boende var förbi med en blombukett efter händelsen. Från överförmyndarnämndens sida har det varit tyst, enligt Lahti.

– De har inte hjälpt mig någonting. Ingen har hört av sig utan det var jag som fick höra av mig till dem. Jag frågade om det fanns någon försäkring eller om de kunde betala självrisken, men det kunde de inte. Sedan återkom de och erbjöd mig tre samtal hos en terapeut.

I Regionens lex Maria-anmälan beskrivs kvinnan som en välkänd patient med långvarig komplex sjukdom. Annika Lahti är kritisk till hur kommunen kunde ge henne uppdraget från första början.

– Det här var min första klient. Jag fick en pärm i handen och ingen information om vem människan var. Sedan har jag förstått att läkare på rättspsyk har skrivit intyg om patienten, där hennes instabilitet och våldsbenägenhet framgår. Den informationen har kommunen, men jag har aldrig fått ta del av den, säger hon och fortsätter:

– Om man ska vara förvaltare åt människor som har sådana stora problem, då ska man vara mer informerad. Man ska ta del av utlåtanden från läkaren på rättspsyk innan man tar över henne. Det är viktigt.

Det råder sekretess bland personalen – men kommunen bör ha ett ansvar, tycker Annika Lahti.

– Man tycker att kommunen ska kunna upplysa mig om vem människan är. Den enda information jag fick var från den förra förvaltaren, men han sa inget om att hon var våldsbenägen. Man ska hjälpa en människa som man inte vet något om, utan något som helst skyddsnät. Jag är väldigt kritisk mot det.

undefined
Annika Lahti tycker att en förvaltare bör få veta om personen man tar hand om är våldsbenägen. "Jag är väldigt kritisk mot att man ska hjälpa en människa som man inte vet något om, utan något som helst skyddsnät", säger hon.

Kan man inte dela med sig av informationen bör man välja en förvaltare på en annan ort, konstaterar hon.

– Är Piteå kommun inte så pass uppdaterade att de vet att det är olämpligt att en sådan här farlig människa har en förvaltare på samma ort? Nu har hon en förvaltare i Göteborg, men det var jag som fick bli lärdomen. Det var jag som drabbades, säger Annika Lahti.

Veckorna efter mordförsöket fick hon i uppdrag att skola in den nya förvaltaren.

– Jag fick vara så engagerad trots att jag mådde så dåligt. Det var jävligt jobbigt. Jag tycker att överförmyndarnämnden verkligen har kommit lindrigt undan. Man måste kunna säkerställa tryggheten för de som jobbar i stort sett gratis för kommunen. Man borde kunna ta lite ansvar för dem, tycker jag.

Efter att kvinnan dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning har Annika Lahti fått veta att hon har gjort flera våldsbrott tidigare.

– Det har jag fått höra nu, det har jag inte vetat om. Jag har kört omkring med henne i min bil och suttit och fikat i hennes trånga kök, sedan har jag förstått att personal i princip aldrig vänder henne ryggen. Jag visste inte hur hon var, jag kan inte tyda en sådan sjuk människa. All personal visste det, men inte jag, säger hon.

Detta har hänt

Den 13 mars 2020 tar sig en psykiskt sjuk kvinna i 45-årsåldern hem till sin förvaltare Annika Lahti – beväpnad med kniv.

När Annika Lahti öppnar dörren hugger kvinnan henne med kniven i huvudet och mot kroppen. Förvaltaren lyckas till slut fly och tar sig till säkerhet hos en granne.

Polisen griper kvinnan i en snödriva och tingsrätten dömer henne till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning två månader senare.

Den 4 maj 2021 lex Maria-anmäler Region Norrbotten händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!