Den 16 april aktiverade Sveriges kommuner och regioner (SKR) krislägesavtalet efter begäran av Region Norrbotten. Flera enheter omfattas av avtalet och i onsdags togs det i bruk vid corona-iva i Piteå där 12 sjuksköterskor och 4 undersköterskor omfattas.
Avtalet innebär en möjlighet för arbetsgivaren att få ut ytterligare åtta timmar av personalen upp till 48 timmar i veckan. Att avtalet nu för första gången aktiveras i länet beror på det hårda trycket inom vården med svårigheter att klara både den ordinarie verksamheten och covidverksamheten. Därför behöver fler personalresurser frigöras. Främst gäller det undersköterskor och sjuksköterskor.
Vad innebär den utökade arbetstiden för den redan hårt ansträngda personalen på corona-iva?
– Personalen arbetar redan många extrapass så i arbetstid tror jag inte att det blir så stor skillnad. Jag tror det här kan bli bättre, personalen får en bättre reglerad arbetstid och tjänar samtidigt mer, säger Ulf Karlsson, narkosläkare och chef för corona-iva på Piteå sjukhus.
Men givetvis är det inte bra om den utökade arbetstiden pågår under flera månader.
– Då blir det inte hållbart, konstaterar Ulf Karlsson.
Den utökade arbetstiden innebär att fler schemarader frigörs vilket gör att fler patienter kan vara inlagda samtidigt. Ersättningen för de som går under krisavtalet är i snitt 220 procent i stället för sin ordinarie lön.
Daniel Nilsson, nytillträdd HR-direktör på Region Norrbotten, säger att en anställd kan gå på krisavtalet under maximalt fyra veckor i sträck.
– Men hittills har vi kunnat begränsa det till två veckor och därefter har man haft skiftbyte och kunnat byta personal.
Än så länge går inga läkare under krisavtalet men den möjligheten finns också om behov skulle uppstå.
Det nuvarande avtalet gäller för anestesi-, operations- och intensivvårdspersonal vid Sunderby sjukhus och Gällivare sjukhus samt personal på akut omhändertagande i Piteå inklusive corona-iva och intermediärvårdsavdelningen på Sunderby sjukhus.
Kan fler enheter inom Regionen komma att omfattas av krislägesavtalet?
– Det beslut som finns nu gäller de uppräknade avdelningarna. Om fler ska omfattas krävs ett nytt formellt beslut, konstaterar Daniel Nilsson.