Klara, färdiga... festival!

Fullt med folk, musik redan från lunch och mat från världens olika hörn.
I går startade Piteå Dansar och Ler för 16: gången.
Patrik Öhlund, Fame factoryvinnare och Öjebybo var den förste att scenen i besittning.

PITEÅ2006-07-28 07:36
<P>Sundsgatan var full redan kring lunchtid med hungriga festivalbesökare. Langos, thaimat, suovas och våfflor verkade gå åt.<BR>PDOL som startade redan 1990 drar folk trots att festivalutbudet i Sverige är mer än stort.<BR>Själva festivalen ägs av 15 olika företag och privatpersoner, allt från stora med filialer runt om i Sverige till små enmansförtag i Piteå. Omsättningen i fjol låg på cirka 10 miljoner.<BR>? Mättnad, nej, men det gäller att alltid kunna hitta på något nytt, säger Svante Blomquist, en av delägarna.<BR>Testa Bollywooddans<BR>Årets festival innehåller bra mycket mer av dans än tidigare år. <BR>? Dansen har vilat ett par år, så nu är det dags, säger Karin Ekström, danskonsulent för Dans i Nord och arrangör under festivalen.<BR>Multikulturellt är tanken och därför blir det latinamerikansk salsa, brasiliansk capoeira och indisk Bollywoodans.<BR>Capoeiran är ursprungligen en kampsport som utövades av sockerrörsodlarna och Bollywood­dansen kommer från Indiens motsvarighet till Hollywood. <BR>Publiken bjuds både på förställningar och kommer att delta själv i så kallade work shops.<BR>? Dansen är på frammarsch, den växer så det knakar och det är roligt, säger Karin Wikström.<BR>Gadd tillbaka i Piteå<BR>Gotlänningen Erik Gadd, en nygammal artist, finns på plats redan på eftermiddagen på festivalområdet.  Ungefär vart fjärde år gästar han Piteås sommarfestival.<BR>? En av favoriterna, bra stämning och bra med folk, säger han men tillägger att  Sundsvall har en lika trevlig festival.<BR>Inte särskilt sliten trots att han säger sig göra sin 15:e eller 16:e konsert för sommaren under torsdagskvällen.<BR>Årets man ? årets grillare?<BR>Under eftermiddagen är det kanske inte musiken som drar utan snarare maten, eller hellre lukten av mat.<BR>Åtta par, bara män, från olika företag i Piteå, har ställt upp i grilltävlingen där huvudingrediensen är oxfilé. Resten av listan innehåller mängder med grönsaker och färska örter.<BR>? Kan det här vara timjan, hördes från ett grillag.<BR>En tallrik till juryn och en till publiken som sedan får  rösta fram bästa lag. Finalgrillning under helgen.<BR>? Undrar vad de säger när vi kommer med vår sista tallrik, funderar  Pär Roos från Anticimex i insektslik kostym.<BR>? Krydda lite extra, är rådet från grillmästaren som har sin egen restaurang strax intill.</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om