Kenya nästa för Barnens vänner
Barnens vänner i Öjebyn startades av lokala eldsjälar 1979. Nu förmedlar de adoptioner över hela Sverige, varav endast ett fåtal till Norrbotten. Det ökade intresset för adoptioner i världen har medfört att det blivit svårare att hitta adoptivbarn, men i och med Öjebyföreningens nya auktorisation för Kenya hoppas man kunna vända på trenden.
KINA. Kina är det stora adoptionslandet och de kinesiska myndigheterna ser Sverige som ett föregångsland med fri läkar- och tandvård, adoptions- och barnbidrag samt inte minst 48.000 genomförda adoptioner under 40 års tid.
Foto: Jonas Hansson
De flesta adoptionerna förmedlas till storstäderna och bara ett fåtal till Norrbotten. Sedan 1994 kommer barnen framför allt från Kina och till viss del även Taiwan.Bara ett fåtal kommer från Sri Lanka, därav namnändringen till enbart Barnens vänner.Nyligen gav MIA, Myndigheten för internationella adoptioner, också auktorisation för Kenya och så snart de lokala myndigheterna i Kenya har godkänt det kommer det att bli ett nytt stort land för Barnens vänner.Den senaste tidens våldsamheter där har dock ställt till problem och i nuläget är det svårt att uppfylla de kenyanska myndigheternas krav på att de familjer som vill adoptera måste bo minst sex månader i landet.-Enligt MIA är adoptioner i Kenya i nuläget inte praktiskt genomförbart, men vi hoppas det ska lugna ned sig, säger Lisbeth Eriksson.Enbart par
Samtliga adoptioner som Barnens vänner genomför är till par, men tills för några år sedan förekom det också att ensamstående fick adoptera.-Tidigare gick det bra från Kina, men nu har de satt stopp för det och vi intar en neutral roll och rättar oss efter ländernas beslut. Det är samma sak med samkönade familjer. I många länder kommer det nog ta 30-40 år till innan man ens vågar börja prata om det, säger Lisbeth Eriksson.För Barnens vänner är Kina det absolut största landet, men allt fler länder har öppnat för adoptioner därifrån.Samtidigt är det färre kinesiska barn som behöver adoptivföräldrar på grund av att fler familjer har råd att betala straffavgiften om man föder mer än ett barn -i stället för att som tidigare adoptera bort extrabarn.-Det här innebär för vår del att köerna har växt. Vi har i dagsläget 150 väntande familjer, men om Kenya kommer igång hoppas vi det ska vända, säger Mona Berglund och Lisbeth Eriksson.Om man kan tänka sig att ta emot ett barn med särskilda behov kan det dock gå snabbare.-Ja, då får man gå före i kön. Av de 30 barn vi förmedlade från Kina ifjol var det tolv som hade särskilda behov. Det har aldrig varit så många tidigare. Det kan röra sig om exempelvis hjärtfel, läpp- och gomspalt eller dysmeli, det vill säga att man saknar fingrar, ben eller en arm, säger Mona Berglund.
Följande sju adoptionsföreningar finns det i Sverige (siffrorna anger antalet förmedlade adoptioner 2007):Adoptionscentrum, Stockholm: 465.Familjeföreningen för internationell adoption, Göteborg: 100.Barnen framför allt, Kungsbacka: 74.Barnens vänner, Öjebyn: 38.Adoptionsföreningen La Casa, Stockholm: 4.African Hope Adoptions, Uppsala (nystartad): 0.Stiftelsen barn i världen, Solna (nystartad): 0.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!