Kaffe och vegetariska nyheter på matmässa

Ginsengkaffe, hjortronlikör och renpastrami är några av de varor som torgförs på Nolias Gastromässa i år.
Och besökarna strömmar som vanligt in från länets restauranger och storhushåll.

PITEÅ2006-09-20 10:21
<P>Under tisdag och onsdag arrangeras den 19:e Gastromässan i Piteå, som vanligt öppen endast för branschfolk och skolelever med branschinriktning.<BR>Förutom cirka 120 utställare hålls också seminarier, bland annat med Björn Ylipää som berättar om måltidsupplevelser för alla sinnen.<BR>En av de nya produkterna som presenteras är ginsengkaffe.<BR>? Det är Sverigepremiär i Piteå och intresset är stort från de restauranger som varit förbi, konstaterar Håkan Nässlin från det Umeåföretag som importerar kaffet till Sverige.<BR>Många goda effekter<BR>De europeiska importörerna, Patrick och Helen Kwang från Belgien, berättar att kaffet är från Indonesien men tillverkas i Malaysia och att det har gjort succé på flera håll i Europa.<BR>? Ginseng har flera goda effekter, exempelvis kan det sänka och höja blodtrycket, men det tillför också extra energi vid sidan av koffeinet, säger Håkan Nässlin.<BR>Lite starkare drycker serveras strax intill av Lars Hansson, som driver Sveriges enda likörfabrik Laponia Liquers i Gällivare, ett dotterföretag till Muddus hjortron.<BR>Exprimenterar<BR>? Vår första produktion var klar i december förra året och vi har hittills sålt 4.500 flaskor hjortronlikör och 3.000 flaskor av vardera åkerbär- och tranbärs­likör. Vi håller också på att experimentera med havtorn och kråkbär, berättar han.<BR>Företaget har det första året omsatt 450.000 kronor och han är själv den ende anställde.<BR>Vill bli ordinarie<BR>För att man ska slippa beställa likörerna från Systembolagets specialsortiment har en offert lämnats in till Systembolaget ? med förhoppningen att få in varan i deras ordinarie sortiment.<BR>? Det skulle innebära 150.000 flaskor per år, en omsättning på 14 miljoner kronor och två nyanställningar, berättar Lars Hansson och bjuder på hjortronlikör och en chokladtryffel med Grand Marnierfyllning.<BR>Christer Lundgren från Viltpoolens vilt- och bärgrossist i Piteå är mer inriktad på kött och skär upp en renpastrami, det vill säga rökt och kryddat renkött, som han förgäves erbjuder ett smakprov av, då undertecknad är vegetarian.<BR>Inväntar slakt<BR>Han berättar att intresset för renkött ökar, men att det börjar vara slut hos flera grossister och att man nu inväntar kommande slakt.<BR>? Älgköttet har också varit slut, men nu har ju älgjakten kommit igång, konstaterar han.<BR>Han berättar att medan norrbottningarna är rädda att pröva annat kött än det vanliga så är det skillnad med norrmännen.<BR>? Vi säljer oerhört mycket kött till svenska butiker på gränsen till Norge. Norrmännen köper bland annat ren, anka, kalkonbröst och våra mer udda specialiteter zebra, krokodil och känguru. Även hjort ökar kraftigt bland norrmännen.</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!