Jobb på hög nivå
Att vara eftertraktad, ha ett eget krypin och stans bästa utsikt. Det är få förunnat.Men för Frans Forsmark från Slagnäs är det vardagsmat.Han är en av en handfull kranförare som har höjdarjobb i Piteå just nu.
Bakom armen sitter Frans Forsmark i sin lilla plexiglaskur. Nästan 30 meter över marken. Han är kranförare, en eftertraktad yrkesman i dag när det mesta som uppförs byggs på höjden. Bara i Piteå pågår just nu mellan fem och tio byggen som kräver kran.
Tur som hamnade i Piteå
- Jag var arbetslös ett tag och utbildade mig till kranförare, berättar Frans Forsmark när han klättrat ner på marken längs den inbyggda stegen.
Sedan utbildningen har den 43-årige byggnadsjobbaren inte varit sysslolös. Han har heller aldrig haft ett fast jobb, men så är livet för en kranförare, enligt honom själv.
- De behövde en förare här i Piteå och då åkte jag ju ner. Men jag hade tur, jag hade kunnat hamna i Stockholm eller Göteborg med de nya a-kassereglerna som säger att man ska ta jobb där de finns, säger han och ser glad ut.
Tidigare har han varit med om byggen som Scandic i Skellefteå och Hotell Lappland i Lycksele.
Många meter utan hiss
Kranen som fungerar som hantlangare åt de elva byggjobbarna på det nya konserthusbygget i Piteå är fransk och kan lyfta över 1.200 kilo om det behövs. Nu handlar det om träbalkar på upp till ett halvt ton.
Någon hiss finns inte, så Frans Forsmark får flera gånger om dagen klättra 30 meter upp i luften.
- Nej, jag är inte höjdrädd, säger han och ser ut att vara tacksam över att få röra på sig.
Annars är det många gånger stillasittande jobbet inga problem för honom eftersom han dessutom är renskötare hemma i Arjeplog med renar just nu betande utanför Skellefteå.
Säkerheten viktig
Viktigast för Forsmark är säkerheten. Lugnt och metodiskt arbete med bra ordningssinne och bra kommunikation via walkietalkie med de andra jobbarna på bygget är förutsättningen för att minska risken för olyckor.
Vart femte år måste dessutom kranförare uppdatera sig på kurser för att känna till nya material, förbättra lyfttekniken och besiktningsmetoderna.
I dag är det för ovanlighetens skull bitande vinterkallt. Men annars är köldgränsen minus 25 för kranjobb. Under den temperaturen fungerar inte maskineriet tillfredsställande.
Blåser det för mycket går det inte heller att jobba. Men det beror på vad som ska lyftas. Stora väggblock tål inte många sekundmeter medan balkar inte lika lätt tar vind.
- Det är faktiskt lite som att vara på sjön och när man kommer ner så känner man att marken gungar, säger Frans Forsmark innan han går på helgledighet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!