Inställt högskoleprov drabbar sökande

Högskoleprovet ställs in för andra gången. "Vi behöver diskutera konsekvenser på lång sikt", säger Mia Oldenburg på Luleå tekniska universitet.

Högskoleprovet ställs in för andra gången.

Högskoleprovet ställs in för andra gången.

Foto: Henrik Montgomery/TT/arkiv

Piteå2020-08-12 10:26

Den provansvariga myndigheten Universitets- och högskolerådet, UHR, beslutade att ställa in högskoleprovet under våren på grund av smittrisken för covid-19. Nu ställs provet till hösten också in.

– Det drabbar de enskilda sökande. Det viktigaste är att ha behörighet, men det är olyckligt för de som vill konkurrera med högskoleprov, säger Mia Oldenburg, chef på Student, Luleå tekniska universitet, och fortsätter:

– Det är ett konkurrensverktyg när det är fler sökande än antalet platser.

Det är främst personer som aldrig skrivit provet som drabbas. Giltighetstiden har förlängts från fem till åtta år. De som skrivit provet så tidigt som 2012 har alltså möjlighet att använda resultatet när de ansöker till utbildningar.

– Det är positivt för de som låg i skarven och hade fem år gamla resultat. De kan söka nu. Men den grupp som drabbas hjälps inte av det.

Resultatet på provet är, precis som gymnasiebetyg, inte någon färskvara, menar Mia Oldenburg.

– Alla kan söka med sina gymnasiebetyg, oavsett hur gamla de är. Det är klart att det kan hända saker, men då märks det ganska fort under utbildningens gång.

Det inställda högskoleprovet och dess konsekvenser ska tas upp på ett kommande möte med UHR, lärosäten och Sveriges universitet och högskoleförbund, SUHF, berättar hon.

– Vi behöver diskutera konsekvenser på lång sikt. Om vi ska minska antalet platser i en så stor urvalsgrupp där alla inte har möjlighet att konkurrera, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!