Ingen sjökonvoj anlöper Piteå hamn

Just nu är isbrytaren Atle ute på en konvojresa efter svenska kusten. Resan består av besök i elva hamnar – dock inte den i Piteå.

Atle till höger är en av Sjöfartsverkets isbrytare som besöker några av Sveriges hamnar - dock inte en av Norrlandskustens största - Piteå port and hub. (Arkivbild).

Atle till höger är en av Sjöfartsverkets isbrytare som besöker några av Sveriges hamnar - dock inte en av Norrlandskustens största - Piteå port and hub. (Arkivbild).

Foto:

Piteå2019-07-15 08:36

Atles tur startade i Göteborg den 24 juni och avslutas den 18 juli i Luleå där isbrytarna normalt ligger. Elva hamnar besöks. Sju av dem ligger i Syd- och Mellansverige. Fyra finns efter norrlandskusten och det handlar om Härnösand, Örnsköldsvik, Skellefteå och så Luleå.

Piteå hamn, som är Norrlands största inskeppnings och utskeppningshamn, är inte inlagd i rutten.

– Vi har inte fått någon förfrågan om att ingå i besöket. Däremot kommer fartyget att gå in och tanka hos oss, säger Clas R Johansson, sjöfartsansvarig vid Piteå hamn.

Lars Ahlqvist vid Sjöfartsverket, projektledare för sjökonvojen, förklarar varför inte Atle anlöper Piteå.

– Vi angör fyra hamnar i norr och måste avsluta i Luleå där båten ligger. Vi vill komma nära människorna som möjligt och därför blev det Skellefteå. Den hamnen passar bättre. Piteå ligger mitt emellan städerna och det är för nära mellan hamnarna. Detta handlar inte om att inte Piteå hamn är viktig. Jag vet att det går bra för er hamnverksamhet där, säger Ahlqvist.

Per Barkman är projektledare vid Sjöfartens arbetsgivareförbund, SARF. Han förklarar syftet med sjöfartskonvojen.

– Vi vill hjälpa sjöfartsbranschen med rekrytering av folk. Vi ser ett sjunkande ansökningsantal till våra sjöbefälsskolor. Vi gör resan för att det är viktigt att nå ut med information. Att jobba inom sjöfart är ett modernt yrke och sjöfarten är viktig för Sverige. Vi har Europas längsta kust.

Han säger att även Sjöfartsverket lider brist på sjöbefäl och dit hör lotsar efter norrlandskusten.

Lars Ahlqvist säger att ett problem i rekryteringen är att så få kvinnor vill ge sig in i yrket.

– Där finns en enorm potential. Sjöfarten har utvecklats mycket. Det är inte längre ett tungt jobb, det handlar om kompetens.

Per Barkman berättar att när fartyget väl kommer till kaj presenteras sjöfarten via bland annat en utställning och det finns möjlighet att gå ombord. Om arrangemanget inte kan genomföras vid kaj flyttas eventet till centrum. Det gjordes i Härnösand där besökarna bussades ut till oljehamnen där fartyget låg och där de fick en rundvandring på båten.

– Den handlar om allt från att se bryggan till maskinrummet och besökarna kan köra båt i en sjöfartssimulator. Och det blir mycket lek och skoj för barn, säger han.

Från starten fram till torsdag hade 15 700 personer varit ombord på isbrytaren och nu hoppas han att Piteåborna besöker Atle antingen i Skellefteå eller Luleå.

FAKTA

Här stannar konvojen 2019

24 juni Göteborg

26 juni Lysekil

28 juni Halmstad

30 juni Helsingborg

2 juli Karlskrona

6 juli Norrköping

9 juli Stockholm

12 juli Härnösand

14 juli Örnsköldsvik

16 juli Skellefteå - Skelleftehamn

18 juli Luleå

Källa: Sjöfartsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om