Ingen köttfärs hann säljas
Åtta förpackningar salmonellasmittad köttfärs levererades på måndagsmorgonen till ICA Kvantum i Piteå. Strax senare kom larm från ICA centralt att förpackningarna var salmonellasmittade. - Vi plockade bort dem redan innan någon hade hunnit köpa något, berättar butiksägaren Per Stenmark.
Det rör sig om nötfärs med 10 procents fetthalt och i storförpackning om 1.600 gram.
Köttråvaran kommer från Irland, vilket också framgår på etiketterna, och sista förbrukningsdatum är den 17 november.
Enda butiken i Norrbotten
Sammanlagt 49 ICA-butiker har fått det smittade köttet. I Norrbotten är det endast en berörd butik: ICA Kvantum i Piteå.
- Det är första gången vi får salmonellasmittad köttfärs, men som tur var hann vi inte sälja någon av de åtta förpackningar vi fick. De hann bara ligga ute i kyldisken en liten stund innan larmet kom, säger butiksägaren Per Stenmark, som också sitter med i förbundsstyrelsen för ICA-handlarnas förbund.
Han konstaterar att även om de inte hade plockat undan förpackningarna så hade de inte kunnat säljas.
Centralt varningssystem
- Nej, det beror på att ICA har ett centralt varningssystem. Så fort man får kännedom om felaktiga varor går det ut ett larm till samtliga ICA-butiker. Det innebär att om en felaktig vara går igenom kassan så kommer det upp ett varningsmeddelande när EAN-koden läses om att varan har säljförbud, berättar han.
Han konstaterar att det vid något tillfälle tidigare kommit sådana varningar, bland annat för choklad och bröd, då det visat sig finnas allergiframkallande ämnen som nötrester eller liknande i ett visst parti.
ICA skriver i sitt pressmeddelande att salmonellabakterier dör vid upphettning över 70 grader, vilket innebär att risken för att bli smittad efter att nötfärsen har tillagats i princip är obefintlig.
Man beklagar också det inträffade.
Sammanlagt rör det sig om tusentals kilo smittad köttfärs som nu får kasseras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!